eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Az új automata csomagfeldolgozó rendszerrel dolgozik egy szakember a Magyar Posta Csomaglogisztikai Üzemében 2018. október 8-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Bővített kapacitásokkal készül az év végére a Magyar Posta

Mintegy 60-70 ember munkáját váltja ki az az egymilliárd forint értékű automata csomagfeldolgozó berendezés, amelyet most üzemelt be budapesti üzemében a Magyar Posta. A berendezéssel 10 ezer csomagot tudnak feldolgozni óránként a korábbi 3 ezer helyett.

Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője mérföldkőnek nevezte a tíz hónap alatt elkészült beruházást, amelyre azért van szükség, mert az elektronikus kereskedelem az elmúlt években minden évben két számjegyű növekedést produkált. A tízezres óránkénti kapacitás kihasználására különösen a karácsony előtti időszakban nagy szükség van, hiszen

tavaly a belföldi csomagok száma meghaladta a 21 milliót, a külföldről bejövő árutartalmú küldemények száma a 18 milliót.

Az ötezer négyzetméteres, hétköznapokon éjjel-nappal működő Csomag Logisztikai Központban felállított gép gyakorlatilag egy 140 méter hosszú gumiszalag pálya, ezen mennek körbe a csomagok. A berendezés leolvassa a vonalkódot és az alapján a pálya körül lévő 18 csúszda valamelyikére csúsztatja a csomagot.

Jelenleg 35-40 ember dolgozik a gép mellett, és ahogyan a gép is háromszoros kapacitással működik, úgy korábban háromszor ennyi ember kellett a manuális feldolgozáshoz. Tehát 60-70 ember munkáját váltották ki ennél a részlegnél, de másutt szükség van a munkaerőre - mondta a vállalat szóvivője.

Vidéki fejlesztések is voltak

A fővárosi beruházás mellett országszerte 60 postán bővítették a raktárakat, tárolókat és csomagkiadó helyeket, továbbá eszközbeszerzésekkel és szorosabb partneri együttműködésekkel is készülnek az ünnepek előtt növekvő terhelésre. A november végi árleszállításoktól a majdnem karácsonyig tartó csúcsidényben a Magyar Posta a tavalyit 30 százalékkal meghaladó küldeményforgalomra számít, ezért megerősíti a logisztikát és a kézbesítést is.

Az előrejelzések és az eddigi adatok alapján az árutartalmú küldemények száma 20 százalékkal nőhet, a csomagforgalom idén is rekordot dönthet.

A nemzetközi webáruházak forgalma miatt már kora ősszel megnő, ezért hetekig is elhúzódhat a külföldről érkező küldemények szállítási ideje.

A Magyar Posta csak a szállítás utolsó szakaszáért felel, az ügyfeleket pedig arra kérik, hogy időben rendeljék meg a termékeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×