eur:
395.03
usd:
369.1
bux:
71665.77
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Fotómontázs a devizahitelekkel és lakáshitelekkel kapcsolatos hírek illusztrálásához. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Nem hagyják, hogy még jobban eladósodjunk

Szigorodtak az adósságfék szabályok, hatályba lépett a Magyar Nemzeti Bank rendelete.

A jegybank szeptember 15-én jelentete be, hogy a módosított jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató szabályozásról szóló rendelet alapján október elsejétől

az új, 5 évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelek felvétele esetén az adós havi törlesztőrészleteinek összege nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelem 25, illetve magasabb jövedelem esetén 30 százalékát.

Az adósságfék rendelkezéseket 2015-ben vezették be. Elsődleges célja az volt, hogy a hitelfelvétel során a fogyasztók ne vállaljanak magukra túlzott hitelterheket, és visszafogja a túlzott eladósodottságot.

Az adósságfék rendelkezéseknek két része van: az egyik szabály meghatározza, hogy a fedezeti ingatlan értékéhez mérten mekkora lehet a felvehető hitelösszeg. Míg a másik a törlesztőrészletek, illetve a jövedelem arányában meghatározott törlesztőrészletekre vonatkozik.

Fülöp Zsuzsanna, a jegybank felügyeleti szóvivője elmondta, a változtatás célja, hogy a fix, a minél hosszabb időtávra fixált lakáshitelek felé tereljék az új hitelfelvevőket. Az új lakáshitelt felvevőknek közel 90 százaléka már most is a fix kamatozású termékeket választja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 10:32
×
×
×
×