eur:
394.54
usd:
364.48
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
A megújított húszezer és tízezer forintos bankjegy részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.  MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Közel 4 milliárdos felajánlás az egyházaknak

Az evangélikusoknál növekedett legnagyobb mértékben a tavalyi adóév után felajánlott 1%-os felajánlások összege.

A felajánlók száma alapján is legnagyobb magyarországi egyházak

összesen mintegy 4 milliárd forinthoz jutnak

a 2017-es adóév után idén felajánlott személyi jövedelemadó egy százalékából. A katolikus, a református és az evangélikus közösségek együtt 3 milliárd 803 millió forintot gyűjtöttek.

Kevesebb adakozó, nagyobb összeg

A legnagyobb magyarországi felekezetek közül az evangélikusok mintegy 5 százalékkal, több mint 2000 fővel több adakozót tudhatnak magukénak idén. A hozzájuk kerülő összeg pedig a tavalyi után az idei rendelkezések szerint 262 millióról 300 millió fölé emelkedett.

Ezzel szemben a Magyar Katolikus Egyház esetében mintegy 10 ezer fővel, nagyjából 2 százalékkal kevesebb felajánló volt, az ebből származó összeg viszont 2,5 milliárd körül alakult, ami negyedmilliárd forinttal több, mint a 2016-os adóév után, vagyis a tavalyi rendelkezések nyomán.

A reformátusok szintén növelni tudták a jövedelem adó 1 százalékából gyűjtött összeget. 100 millió forinttal több, összesen majdnem egy milliárd forintot adott össze a közel 210 ezer felajánló. Az egyébként alig érzékelhető lemorzsolódás ellenére tudott nőni az összérték.

Változás jön jövőre

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén az eddiginél több magánszemély adóbevallását készítette el, ezek május 22-én, a bevallási határidő leteltével érvénybe léptek. Az egyházaknak adható egy százalék esetében jövőre változás várható – mondta az InfoRádió által megszólaltatott adószakértő, Bajusz Dániel.

"Érdemes észben tartani, hogy ha idén egyháznak ajánlottunk fel egy százalékot, akkor az rögzül, tehát nem kell a következő években nyilatkozni, csak ha visszavonnánk vagy módosítanánk a korábbi rendelkezést. Ezt minden évben január 1. és május 20. között tehetjük meg.

A felajánlás rögzítése csak az egyházakra vonatkozik, a civil szervezetekre nem"

- emelte ki Bajusz Dániel.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségénél 56 millió forint gyűlt össze amit több mint 8 ezren adtak össze. A legnagyobb magyarországi egyházak mellett a törvény szerint bevett egyházként elismert közösségek közül a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége 250 millió forintos, míg a Hit Gyülekezete 80 milliós felajánlás tudhat magáénak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Német kormánypárti és konzervatív ellenzéki visszafogott derűláttással értékelték a francia nemzetgyűlési választások eredményét. Általános megítélés szerint az eredmény jó hír Európának, ugyanakkor Franciaország nehéz időszak előtt áll. Eltérő ugyanakkor Emmanuel Macron szerepének megítélése.

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×