eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Mélyponton a kávé ára, sokan felhagynak a termesztéssel

Van, ahol kávé helyett már inkább kokacserjét termesztenek.

A kávétermesztők segítésére szólították fel a legnagyobb feldolgozókat, miután a termék ára 12 éves mélypontra esett, és már költségeiket sem fedezi – írja a Financial Times-ra hivatkozva a HVG.

A lap szerint különösen Dél-Amerikában súlyos a helyzet.

A guatemalai farmerok inkább felhagynak a termesztéssel, és külföldön keresnek munkát maguknak, Kolumbiában pedig a termelők kávé helyett már inkább kokacserjét termesztenek.

A kávéültetvények területe folyamatosan esik vissza, a kokát pedig már 200 ezer hektáron termesztik, ami rekordnak számít. A kávé ára fontonként egy dollár alá esett a New York-i árutőzsdén főleg amiatt, hogy a legnagyobb termelőnek számító Brazíliában rekordtermés várható.

Ehhez képest Kolumbiában 1,2 dollárba kerül a jó minőségű bab előállítása, El Salvadorban pedig ennél is többre, másfél dollárra teszik a költségeket.

Világszerte százmillió ember foglalkozik kávétermesztéssel és -feldolgozással, az érdekvédők nekik igyekeznek segíteni. A javaslatok között felmerült, hogy kapjanak jelölést azok a kávék, amelyekért megfelelő árat fizettek a felvásárlók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×