eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, mi van a magyar ételfutárok dobozában

Három év alatt kis híján megduplázódott, és mára meghaladja a milliós határt a házhoz szállított ételek havi adagszáma. Az átlagos rendelési érték háromezer forint.

Rászoktak a magyarok az ételrendelésre, s a piac minden tekintetben nő: egyre többen és egyre többért vásárolnak ételt online. A házhoz szállított ételek forgalma évről évre több százezer adaggal bővül, ma már háromezer forintos a rendelési átlagérték – tájékoztatta a Világgazdaságot Szórád Gábor, a NetPincér ügyvezető igazgatója. Hétköznapokon és hétvégeken szinte ugyanakkora az átlagos rendelésszám, bár a hét eleje sokkal gyengébb, mint a hét második fele, az ebédrendelések és a vacsorarendelések aránya szinte azonos.

Az étel-házhozszállítás piacára a jó idő kevésbé van hatással, mint az éttermekére, sőt az esős idő még nagyobb felfutást is hoz, mint a napsütéses. Nyáron 10-20 százalékkal kevesebb a rendelés, mint a többi évszakban, a meredek visszaesések pedig jellemzően a nagy ünnepek előtt mutatkoznak.

A vidéki városokban Budapestet jelentősen meghaladó mértékben nő a forgalom. A tíz legaktívabb település, illetve kerület toplistájára a budapesti központi városrészek mellett egyelőre csak Pécs került fel, de az élbolyt szorosan követi Győr és Debrecen is az idei első féléves rendelésszám szerint.

A jellemzően két főre szóló, átlagosan háromezer forintos számlák közel felét már hitel- és SZÉP-kártyával fizetik ki, míg néhány éve csak egyharmadnyi volt a kártyás arány. Toronymagasan a pizza vezeti a kedvencek toplistáját: minden negyedik rendelésben szerepel. A különféle (például magyaros) ételeket magában foglaló kategória, a frissensülteké stabilan a második helyet foglalja el, miközben a desszert, a burger, a leves, a saláta, a tésztafélék időnként helyet cserélnek.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×