eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A megújított húszezer és tízezer forintos bankjegy részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.  MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Sokan nyertek a gyenge forinton

Nőtt a háztartások vagyona, több területen is új történelmi csúcsot mért a jegybank.

Mintegy 1300 milliárd forintot takarítottak meg a háztartások az első fél évben, ebből a második negyedévre bő 800 milliárd jutott – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból, amelyekről a Világgazdaság számolt be.

A megtakarított pénz mellett még a hozamok is növelték a megtakarításokat, nagyjából 670 milliárd forinttal, így

a háztartások pénzügyi vagyona 49 934,8 milliárd forintos új rekordra emelkedett.

A tartozásokkal csökkentett nettó pénzügyi vagyon szintén történelmi csúcson volt, megközelítette a 41 200 milliárd forintot.

A készpénz és a betétek állománya tovább nőtt: összesen 4633 milliárd forintnyi készpénzünk volt június végén, ebből 317 milliárd volt a valuta.

A bankbetétek volumene 9099 milliárd forintra nőtt, leginkább a folyószámlabetétek gyarapodnak. A devizabetétek mennyisége csökkent, a második negyedévben több mint 90 milliárd forintnyi külföldi fizetőeszközt vettek ki a bankokból a háztartások. Ennek legfőbb oka a történelmi mélypontra süllyedő forintárfolyam lehetett, ami arra ösztönözte a kisbefektetőket, hogy bezsebeljék az árfolyamnyereséget. A külföldi bankbetétek mennyisége is folyamatosan nő, június végén már majdnem 700 milliárd forint volt, ami történelmi rekord.

A hitelpapírok továbbra is nagyon népszerű megtakarításnak számítanak. A háztartások értékpapírszámláin 5541,5 milliárd forintnyi gyűlt össze belőlük a fél év végére, ennek döntő része magyar állampapír volt.

  • Rövid lejáratú állampapírból 2877,6 milliárd forintnyi volt a lakosságnál, vagyis az év eleje óta nagyjából 30 milliárd forinttal csökkent a mennyiség.
  • A hosszú állampapírok állománya gyorsan emelkedik, már meghaladja a 2400 milliárd forintot, ami történelmi csúcs.

Részvényekben és üzletrészekben 20 500 milliárd forintnyi vagyonuk van a háztartásoknak.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×