eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Az OTP Bank Kálvin téri fiókjának bejárata. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Róka László

Látványos változás ment végbe a bankoknál

Egy-két bank kivételével véget ért a tömeges fiókbezárások és létszámleépítések időszaka a magyar bankszektorban.

A Portfolio szerint így is látványos a végbement változás. A 10 legnagyobb lakossági bank fiókszáma 28 százalékkal (több mint 420 egységgel), alkalmazotti létszáma pedig 10 százalékkal (több mint 3100 fővel) csökkent egy évtized leforgása alatt. A banki dolgozók létszáma tavaly óta ismét nő az üzleti aktivitás növekedésének köszönhetően, a fiókszám viszont tovább csökken Magyarországon, többek között a digitalizáció és a takarékszövetkezetek konszolidációja miatt.

A legtöbb fiókkal a Takarék Csoport, az OTP, a K&H, az Erste és a Budapest Bank rendelkezik,

ezek ugyanis a legerősebbek a lakossági számlavezetésben. A CIB, az MKB és a Raiffeisen esetében a viszonylag kicsi fiókszám miatt nagy a digitalizáció jelentősége.

A válság kezdete, 2008 vége óta egyedül a Takarék Kereskedelmi Bank fiókszáma nőtt, elsősorban az Allianz Bank 7 évvel ezelőtti megvásárlása miatt. Az utóbbi egy-két évben viszont megszüntették a Takarék Csoport többi tagjával fennálló párhuzamosságok nagy részét, így ma már csak a megyeszékhelyeken, Sopronban és Budapesten találkozunk a Takarék Kereskedelmi Bank 30 fiókjával. A teljes Takarék Csoport az idei év közepi adatok szerint 1153 fiókkal rendelkezik még, övék az összes hazai fiók csaknem fele.

Bezárások

A legnagyobb fiókhálózat-szűkítés – az elmúlt tíz évben – a Raiffeisennél, a CIB-nél, a Sberbanknál és az UniCreditnél volt, ezeknél a bankoknál kevesebb mint felére csökkent a fiókszám. A 10 legnagyobb lakossági bank összesített fiókszáma ma közel 1100, ami

28 százalékkal kisebb a 2008 végi adatnál.

Az alkalmazotti létszám szempontjából is ugyanazok a bankok állnak az élen. A legnagyobb létszámleépítéseket a CIB, a Raiffeisen és a Budapest Bank, valamint a Sberbank hajtotta végre, a CIB esetében csaknem feleződött, a Raiffeisennél pedig több mint harmadával csökkent a létszám.

A 10 legnagyobb lakossági banknál ma 10 százalékkal dolgoznak kevesebben, mint tíz évvel ezelőtt.

A fent kifejtett okokból a Takarék Jelzálogbank és érdekeltségei létszáma jelentősen nőtt ezen időszak alatt, és az OTP-nél is kétszámjegyű létszámnövekedés következett be.

A fiókszámmal ellentétben az alkalmazotti létszám már nem zsugorodott tovább a bankoknál az elmúlt másfél évben, jelentősnek mondható leépítés csak a Takarék Jelzálogbanknál, illetve érdekeltségeinél történt. 2016 vége óta 4 százalékos létszámbővülést látunk a 10 legnagyobb lakossági banknál, így ma már csaknem annyian dolgoznak náluk, mint 2011-ben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×