eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: www.stlouisfed.org

James Bullard: az erősödés nem szakadékhoz vezet

A világ egyik legismertebb közgazdásza szerint azért, mert régóta növekednek a gazdasági mutatók, még nem kell válságot vizionálni.

Az elkerülhetetlen válságok nem is elkerülhetetlenek - legalábbis ezt állítja a St. Louis-i FED elnöke, a néhány éve a világ hetedik legbefolyásosabb közgazdászának nevezett James Bullard. Hangsúlyozta: bár mindig a legrosszabbra kell felkészülni, önmagában az, hogy a világgazdaság régóta növekedési pályán mozog, még nem jelenti azt, hogy az elkerülhetetlen válság felé halad.

A közgazdász a CNBC-nek azt mondta, hogy a növekedés még egy darabig kitarthat. Példaként említette, hogy Ausztráliában negyed évszázadon keresztül zajlott expanziós időszak, illetve hogy

az Egyesült Államok gazdasága a második világháború óta a második leghosszabb növekedési időszakba lépett,

igaz, ez a leglassabb növekedés is ebben az időintervallumban. Bullard azt is megemlítette, hogy az idei második negyedévben 4,1 százalékkal bővült az ország GDP-je.

Mindezzel együtt a közgazdász arról is beszélt, hogy az amerikai vállalatok rendkívül aggódnak a külföldi országokkal folytatott kereskedelem ügyei miatt (itt főként a büntetővámokra, Donald Trump elnök intézkedéseire gondoltak), ugyanakkor az üzletük jól megy. Ezért Bullard szerint van némi hezitálás abban, hogy beruházásokat eszközöljenek-e, vagy inkább kivárjanak.

James Bullard optimizmusával szemben számos elemző úgy véli, hogy a növekvő költségvetési hiány, a kereskedelmi háborúk és a növekvő kamatlábak véget vethetnek az amerikai gazdasági növekedésnek. További gondként említik néhányan, hogy a kötvénypiacon a jelenlegi hozamgörbe annak bizonyítéka, hogy már megkezdődött a recesszió.

A kamatemelések miatt Bullard is kifejezte kétségeit: "Aggódtam, nehogy túltoljuk a normalizálást" - mondta a CNBC-nek. A Fed hónapokkal ezelőtt emelni kezdte az irányadó kamatot, és bár legutóbb nem változtatott, újabb emelés fog következni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×