eur:
392.73
usd:
362.99
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák

A török jegybank a várakozásokkal ellentétben nem emelt kamatot

Piaci várakozásokkal ellentétben szinten tartotta a nemzetközi piacokon általában árfolyam-szabályozásra használt egyhetes repokamatot a török központi bank kedden.

A Reuters által megkérdezett 16 szakértő közül 15 azzal számolt, hogy a kamatot 100-125 bázisponttal emeli a jegybank a jelenlegi 17,75 százalékról, miután júniusban 15,39 százalékon, 14 éves csúcson állt az infláció. A kamat szinten tartásáról szóló döntés hatására gyengült a líra: a kamatdöntés előtt a dollár 4,7605 lírát, utána pedig már 4,91 lírát ért.

A jegybank kamatdöntő bizottsága először ült össze azóta, hogy júniusban Recep Tayyip Erdogan török elnököt kiterjesztett jogkörrel újraválasztották.

A török központi bank április óta 500 bázisponttal emelte az alapkamatot. A török elnök, aki az alacsony kamatokkal kívánja élénkíteni a gazdaságot, azt mondta magáról, hogy "a kamatok ellensége".

Erdogan megválasztása óta többször figyelmeztette a jegybankot arra, hogy kerülje a kamatemelést.

A magasabb kamat segít kordában tartani az inflációt és erősíti a nemzeti valutát. A török líra az év eleje óta csaknem 20 százalékkal gyengült. A gyengébb líra egyebek között azt eredményezi, hogy a cégeknek nehezebb fizetni külföldi devizában fennálló adósságaikat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×