eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Varga Mihály pénzügyminiszter expozét tart a 2019. évi központi költségvetés általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 27-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd, MTI

Ősszel újabb adócsomag jöhet

A 2019-es büdzsé a biztonságos növekedés költségvetése lesz, amely a támogatott módosító indítványok ellenére megőrizte eredeti karakterét - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaságnak adott interjúban, hangsúlyozva, hogy a költségvetéssel a biztonság megőrzését, a növekedés fenntartását, a családtámogatások szélesítését, valamint a foglalkoztatás fenntartását tűzték ki célul.

Az interjúban Varga Mihály rámutatott, a jövő évi költségvetés a növekedésre összpontosít, de nem adja fel a pénzügyi stabilitást. A parlamenti vita során több mint 800 ellenzéki javaslatot és további 200 kormánypárti, illetve bizottsági módosítót tárgyaltak és jó párat el is fogadtak.

Magasabb biztonsági tartalékot terveztek, nagyobb a mozgástér,

ami lehetőséget ad arra, hogy ha év közben bármilyen okból intézkedésre lenne szükség, akkor azt finanszírozni tudják.

A pénzügyminiszter hozzátette, hogy a Nemzeti Versenyképességi Tanács elé kerül javaslatokat augusztus végére öntik egységes formába, utána terjesztik a kormány elé, és az ott született döntések alapján elképzelhető még a költségvetés módosítása.

A költségvetéssel párhuzamosan az adótörvényekről, köztük a cafeteria-rendszer átalakításáról is szavaz pénteken a parlament. Varga Mihály szerint a szavazásig nem merült fel olyan új, hangsúlyos szempont, amely a kormány kiinduló javaslatát érdemben módosítaná, de tovább vizsgálják, hogy a hosszú távú megtakarítások, az öngondoskodás elősegítése érdekében szükséges-e további kedvezmények fenntartása, bevezetése, elsősorban a biztosítások, az egészség- és nyugdíjpénztárak terén.

"Itt

nem biztos, hogy a cafeteria, hanem például a személyi jövedelemadóban elérhető kedvezmények kibővítése lehet megoldás.

Idén ősszel, az időközben szükségessé váló EU-jogszabályok átültetése miatt valószínű, hogy lesz még egy kisebb adócsomag, így lesz még mód arra, hogy konszenzus esetén változtassunk" - mondta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter árfolyamszempontból érzékenyebb időszakot vár, szerinte a forint új egyensúlyi szintet keres majd. Úgy véli, hogy az állami adósságkezelő kibocsátási programján nem kell változtatni az emelkedő hozamkörnyezet miatt, ám átgondolják, érdemes-e a kötvénykibocsátásból megvalósított uniós előfinanszírozást a mostani ütemben folytatni.

Nem akarják visszafogni az európai uniós források felhasználási ütemét, a beruházások gyorsabb megkezdését ösztönöznék - mondta a miniszter, aki szerint az eldöntött állami beruházások ütemezésének megnyújtásával is igyekeznek a kapacitáshiányt kezelni az építőiparban: a Pénzügyminisztériumban elkészült egy áttekintés arról, hogy az elmúlt 1,5 évben meghozott döntések közül melyek azok a beruházások, amelyek előkészítése lehetővé teszi, hogy csak 2019-ben vagy 2020-ban kezdjenek neki.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×