eur:
394.7
usd:
366.04
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Új cég a tőzsdén

Megkezdődött a BILK Logisztikai Nyrt. részvényeinek jegyzése szerdán, a vállalat a papírok sikeres jegyzése után benyújtja az adóhatósághoz a szabályozott ingatlanbefektetési társaságként történő nyilvántartásba vételi kérelmét - mondta Wáberer Lívia, a társaság vezérigazgatója.

A szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (szit) való működés arra kötelezi a társaságot, hogy tárgyévi adózott eredményének legalább 90 százalékát osztalékként fizesse ki a részvényeseknek - hangsúlyozta.

A jegyzési időszak július 4-ig tart. A BILK valamennyi értékpapírját a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) viszi, és azok legalább 25, legfeljebb 49 százalékát kínálja jegyzésre a befektetőknek. A részvények értékesítése és az osztalékfizetés is euróban történik.

Waberer György, a BILK alapítója és főrészvényese a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a nyilvános értékesítési árból 5 százalék kedvezményt kínál a befektetőknek legfeljebb 550 részvény jegyzése esetén. Mint mondta, ezzel az akcióval szeretnék ösztönözni a lakossági befektetőket arra, hogy társtulajdonossá váljanak a társaságban.

Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója kiemelte: a BILK az első olyan társaság Magyarországon, amely úgy lép tőzsdére, hogy ott már szitként működjön. Az amerikai, valamint az európai statisztikák szerint a szabályozott ingatlanbefektetési társaságok papírjainak teljesítménye meghaladta a részvénypiac egészének, valamint a nem tőzsdei ingatlanpiaci befektetéseknek a teljesítményét, és jelentősen meghaladta az infláció mértékét - hangsúlyozta.

A BÉT elnök-vezérigazgatója hiánypótlónak, fontosnak nevezte a szitek megjelenését a magyar börzén, és sikerként értékelte, hogy ismét egy Magyarországon létrehozott, itteni központú vállalat döntött a tőzsdére lépés mellett.

A részvények kizárólagos értékesítője a Raiffeisen Bank. Liener Gábor, a Raiffeisen ügyvezető igazgatója a kibocsátás részleteiről a többi között elmondta: legalább 859 375 és legfeljebb 1 684 375 darab, 0,8 euró névértékű A sorozatú törzsrészvényt ajánlanak fel zártkörű és nyilvános értékesítésben.

Nyilvános értékesítésben 168 438 részvényt ajánlanak fel, ennél nagyobb igény esetén a zártkörű értékesítés terhére legfeljebb 842 187 darabbal megemelhetik a nyilvános értékesítésben felajánlott mennyiséget.

A jegyzési lehetőség három napig biztosan nyitva van, de túljegyzés esetén a jegyzési időszak július 4-e előtt is lezárulhat - jelezte.

Wáberer Lívia, a BILK vezérigazgatója ismertette: a társaság fő tevékenysége saját tulajdonú és bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése, valamint ingatlanok adásvétele, ingatlankezelés, építményüzemeltetés és vagyonkezelés.

A főváros 23. kerületében található logisztikai központ bruttó bérbeadható területe több mint 182 ezer négyzetméter, kihasználtsága 98,4 százalékos.

A tájékoztatás szerint a logisztikai park tovább bővül. Eredeti, hetven hektáros területe teljesen beépült, ezért a társaság tavaly megvásárolta a raktárvárossal határos hét és fél hektárnyi területet, ahol 30 ezer négyzetméteres raktárfejlesztést tervez. A tervezés megkezdődött, a megvalósítás két-három éven belül várható.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint az ingatlanállomány piaci értéke folyamatosan nő, 2017-ben meghaladta a 38 milliárd forintot, az eszközök értéke pedig a 40 milliárd forintot. Az árbevétel több mint 3,5 milliárd, az EBITDA több mint 2,1 milliárd forint volt tavaly.

Kérdésre válaszolva Waberer György elmondta, a társaság arra törekszik, hogy évente osztalékelőleget is fizessen részvényeseinek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×