eur:
394.63
usd:
365.85
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Az OPUS Global Nyrt. növeli tulajdonrészét Európa egyik legnagyobb izocukor gyárában

A társaság további 45 százalékos üzletrész apportjával, a cégnél jelenleg zajló tőkeemelés kiegészítéseként többségi irányítást szerez a Kall Ingredients Kft.-ben – tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsdén.

Az OPUS a tőkeemelések után mindösszesen 75 százalékos tulajdonnal rendelkezik majd Magyarország egyik legnagyobb, folyékony cukrokat, valamint egyéb élelmiszer- és gyógyszeripari, továbbá állati takarmány alapanyagokat előállító gabonafeldolgozójában.

A tranzakciók lezárását követően a társaság mintegy 4 milliárd forint értékű energiahatékonyság- és termelékenység növelő beruházásokat indít a Tiszapüspökiben működő üzemben.

Az OPUS Global Nyrt. további 45 százalékos részesedést szerez a Kall Ingredients Kft.-ben. A hétfőn bejelentett ügylet két lépésben valósul meg: a tranzakció során a Konzum PE Magántőkealap a Trigo Kft.-től megvásárolja a társaság Kall Ingredients Kft.-ben lévő, 45 százalékos üzletrészét, amit ezt követően nem vagyoni hozzájárulás formájában az OPUS Global Nyrt. rendelkezésére bocsájt, a társaság által 2018. február 15. napján közzétett tőkeemelés sorozatban meghatározott feltételekkel.

A nemzetközi szakértői értékelést és banki jóváhagyásokat követően - várhatóan idén július 31-ig - lezáruló ügylet, az IFRS szabályainak megfelelően

jelentősen növeli majd az OPUS konszolidált pénzügyi mutatóit.

A többségi irányítást biztosító üzletrész megszerzésével az OPUS a gyár energiahatékonyságát növelő, illetve szén-dioxid kibocsátását csökkentő beruházásokat indít, továbbá az üzemek termelékenységét javító fejlesztésre is készül, összesen mintegy 4 milliárd forint értékben. Középtávon a többségi tulajdonos célja a Kall Ingredients Kft. által gyártott termékválaszték bővítése. Az élelmiszeripar, a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar szélesebb spektrumú alapanyag kínálattal történő kiszolgálása érdekében módosított keményítőket, kristályos dextrózt is előállítanának a tiszapüspöki üzemben, de a tervek között szerepel egy K+F-központ, illetve akkreditált laboratórium létrehozása is. A középtávon tervezett beruházások összértéke meghaladhatja az 5 milliárd forintot.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×