eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay.com

Rossz hír az autósoknak: állandósulhat a magas benzinár

Az elmúlt időszak egyik legnagyobb heti emelkedése volt látható a kőolaj piacán – közölte az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. Szerinte a kőolaj és a dollár árfolyama egyszerre emelkedik, ezért a magyar benzinárak a 400-450 forintos sávban stabilizálódhatnak a következő időszakban.

„A hét az egyik legnagyobb emelkedést hozta az olajpiacon, ilyen jelentős heti emelkedések korábban nem voltak” – mondta az InfoRádió Üzleti Reggeli című műsorában Pletser Tamás. Ez elsősorban a Donald Trump által bejelentett iráni szankcióknak tudható be. Az elemző szerint jó esély van további áremelkedésre, hiszen ez egy kereslet vezérelte áremelkedés, és a magasabb árak ellenére egyelőre nem látszanak olyan jelek, amelyek csökkenő keresletet mutatnának.

Főként ázsiából származik a keresleti oldal jelentős része, a hírek szerint márciusban Kína rekordmértékű olajmennyiséget importált – emelte ki a szakértő. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai közül Szaúd-Arábia azt nyilatkozta, ha a szankciók miatt csökken az iráni export, akkor megfontolják a termelés növelését. „Rövidtávon Szaúd-Arábiának igencsak fontos lenne egy magasabb olajár”, hiszen ott 85 dolláros díj mellett van költségvetési egyensúly – tette hozzá Pletser Tamás. „Szükségük van a pénzre, hogy a mostani gazdasági programjukat végrehajtsák” – fogalmazott.

Az olajáremelkedés mellett a magyar autósokat a dollár erősödése is sújtja. Az amerikai hozamszint jelentősen emelkedni kezdett, ami egy komoly tőkeáramlást indított el az Egyesült Államok irányába.

„Valahol a 400 és 450 forint közötti szinten stabilizálódhat majd az üzemagyagok ára”

– véli az elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×