eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay.com

Ez lehet a kormány nagy terve

A 25-35 éves korosztály gyermekvállalását ösztönözné kiemelten a negyedik Orbán-kormány – írja a hvg.hu a birtokába jutott dokumentum szerint. A munkaanyagot az Emberi Erőforrások Minisztériuma készítette.

A hvg.hu információi szerint a gyermekvállalás további ösztönzésével egy időben, sőt azt megelőzve az egyik

kiemelt cél a dokumentum szerint a lakosság egészségi állapotának javítása, a várható élettartam növelése újabb prevenciós programokkal, intézményi fejlesztésekkel, és az egészségügy területén új eszközök beszerzésével.

Az intézkedéscsomag második helyén a várandósság és szülés körülményeinek javítása szerepel.

A lap azt írja, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma által készített koncepció ezen a ponton önkritikusan elismeri, hogy sok a hiányosság Magyarországon, megemlíti például, hogy 2016-ban itthon a hat év alatti gyermeket nevelő nőknek mindössze 10,2 százaléka dolgozott részmunkaidőben, miközben az uniós átlag 39,1 százalék, Hollandiában viszont ez az adat 83,3 százalék.

Az előrelépéshez a szemléletváltozás mellett a munkáltatók anyagi ösztönzését és a munkajogi szabályok kiigazítását sürgeti a dokumentum, azzal a kitétellel, hogy ebben az állami szférának kellene élen járnia.

Az internetes lap azt is megtudta, hogy

a kormány kiemelten támogatná a legtermékenyebb 25-35 éves korosztály családalapítási terveit,

megállapítva, hogy ezt a korosztályt szülői segítség nélkül ebben még mindig sok lakhatási és pályakezdési nehézség hátráltatja. Ahhoz, hogy ez első gyerek még a szülők 28 éves kora előtt megszülessen, a diák-, illetve lakáshitel-tartozások elengedésének már bevezetett intézkedésein túl a korosztálynak további részben anyagi természetű segítséget kell nyújtani.

A hvg.hu azt is megtudta, hogy a munkaanyag további beavatkozási területként említi – egyelőre konkrétumok nélkül – több más mellett az apák szerepének fokozottabb támogatását és a főállású anyaság jelenleginél nagyobb anyagi elismerését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×