eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Biologikumok gyártását támogatja a Richter

A Richter elindította hétfőn 2 milliárd forint értékű pályázati projektjét, amely biologikumok, azaz biotechnológiai úton előállított gyógyszerek gyártásának támogatását szolgálja, a fejlesztés vélhetően 2021-ig tart.

A Biologikumok gyártástechnológiájának optimalizálása és az azt támogató analitikai vizsgálati módszerek fejlesztése című projekt költségvetéséből 1,48 milliárd forint a Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alapból kapott pályázati támogatás.

A közlemény szerint a program megvalósításán, ehhez kapcsolódóan a molekuláris biológiai, mérnöki és analitikai alkalmazott gyógyszerfejlesztési tudás erősítésén a Richter konzorciumi formában együtt dolgozik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, és a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközponttal.

A Richter kutatás és fejlesztés portfóliójában a biologikumok gazdaságossága, gyártástechnológiájuk hatékonyságának növelése kiemelt helyen szerepel - mutatnak rá a közleményben.

A biológiai gyógyszerek terápiás jelentősége különösen markáns az immunológia és az onkológia területén, bizonyos súlyos betegségeknél az egyetlen terápiát nyújtják a tünetek enyhítésére. E gyógyszerek rendkívül drágák, fejlesztésük és gyártásuk is nagyon tőkeigényes.

A Richter 2006-ban határozta el, hogy rekombináns technológiával bioszimiláris (biohasonló) gyógyszermolekulákat fejleszt. E készítmények terápiás használata jelentős megtakarítást hozhat a gyógyszerkassza számára, így nemzetgazdasági jelentőségük is meghatározó - mutatnak rá.

A Richter részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik. A papírok hétfőn 5250 forinton zártak, az elmúlt egy évben a papírok legmagasabb ára 7296 forint, a legalacsonyabb pedig 5090 forint volt.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×