eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Fontos fejlemények a mézügyben

Fontos fejlemények a mézügyben

Az import méznek meg kell felelni a magas európai minőségi elvárásoknak, az áruforgalmat és az áruk eredetét rendszeresen ellenőrizni kell – a többi között ez áll az Európai Parlament által elfogadott állásfoglalásban. Március végén a tagállamok arról fognak dönteni, hogy teljesen betiltsák-e az unióban a méheket pusztító szerek használatát.

Elfogadta az Európai Parlament az európai méz és méhek védelméről szóló állásfoglalást, amelyről a jelentést a néppárti Erdős Norbert jegyzi. A képviselő elmondta, az európai parlamenti döntés legfontosabb eredménye, hogy

a mézhamisítás ügye a figyelem középpontjába került. 

Fontos, hogy az import méz megfeleljen a magas európai minőségi elvárásoknak, az áruforgalmat és az áruk eredetét rendszeresen ellenőrizni kell – tette hozzá a képviselő.

Az állásfoglalás elfogadása mellett újabb szavazást is kiírtak a méhek védelmében. Március 24-én a tagállamok arról fognak dönteni, hogy teljesen betiltsák-e az unióban a méheket pusztító szerek használatát – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

Az elfogadott javaslat egyebek mellett kimondja, hogy az EU és tagállamai fektessenek többet a méhek védelmébe és a termelők támogatásába. Állítsanak össze a méh-pusztulás elleni cselekvési tervet, tiltsák be azokat a növényvédőszer-hatóanyagokat, amelyek bizonyítottan veszélyt jelentenek a méhek egészségére, valamint hozzanak létre a permetezési időszakokra vonatkozó korai előrejelző rendszert. 

A dokumentum szerint a nemzeti méhészeti programokra elkülönített uniós költségvetési támogatás összegét 50 százalékkal meg kell emelni és új támogatási rendszert kell bevezetni a 2020 utáni közös uniós agrárpolitika keretében. Annak érdekében pedig, hogy az import méz megfeleljen a magas európai minőségi elvárásoknak, harmonizálni kell a külső határokon és a belső piacon végzett ellenőrzéseket.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×