eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Pénzügykutató: perifériára kerülhet a magyar gazdaság

Pénzügykutató: perifériára kerülhet a magyar gazdaság

Afelé tart a magyar gazdaság, amiről egyszer már bebizonyosodott, hogy nem képes többletjövedelmek előállítására - mondta Petschnig Mária Zita tudományos főmunkatárs, akit az 50 éves Pénzügykutató jubileumi konferenciája alkalmából kérdeztünk.

A Fordulat és reform című kiadványt 1986-ban adták ki, most ugyanezzel a címmel tartott kedden jubileumi konferenciát a Pénzügykutató Zrt. Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató tudományos főmunkatársa az InfoRádiónak azt mondta, hogy ahogy a szocializmusban, úgy jelenleg is egy fordulatot kell végrehajtani a gazdaságban. Hozzátette, hogy afelé tart a magyar gazdaság, amiről „egyszer már bebizonyosodott, hogy nem képes többletjövedelmek előállítására.” 

Petschnig szerint a gazdasági adatok pillanatnyilag nem ezt a pályát mutatják a magyar gazdaság számára (a makrogazdasági számok jók), ám ha az adatok mögé nézünk, mégis ilyen kép rajzolódik ki.

Mögöttes folyamatok

Petschnig szerint az Európában zajló konjunktúra kedvez a magyar gazdaságnak, hiszen Magyarország nagyon érzékeny a külgazdaságra. „A többi országban is nagyon jók a mutatók, de

a többi volt szocialista országhoz képest  mi még mindig hátrányban vagyunk”

 – tette hozzá. A főmunkatárs elmondta, hogy a hazai gazdaság 3,8 százalékos növekedése a középmezőny aljára elegendő. 

Petschnig Mária Zita azt mondta, hogy a magyar gazdaságra nemcsak a konjunktúra külső segítsége gyakorol pozitív hatást, hanem az európai uniós források, illetve azok a hazaáramló összegek is, amiket a külföldön dolgozó magyarok utalnak a családjaiknak. Javultak továbbá a cserearányok, jók a nemzetközi kamatfeltételek és a hitelfelvételi lehetőségek. Kedvező tehát minden olyan külső tényező, amely meg is tudná rázni a magyar gazdaságot. 

„Ha ezek elmúlnak, akkor lepusztulva áll az a magyar gazdaság, amelyből egyre inkább kezdik a piacgazdasági törvényeket felszámolni, és ez egy rettenetesen rossz üzenetet” 

– vélekedett a Pénzügykutató tudományos főmunkatársa, aki szerint a magyar gazdaság folyamatosan veszti a versenyképességét és perifériára  kerül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×