eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Négy százalék körüli 2017-es GDP-növekedést várnak

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is 4 százalék körüli 2017-es GDP-bővülést vár.

A Euromoney gazdasági szaklap Bécsben megrendezett idei, közép- és kelet-európai fórumán (The Central and Eastern European Forum 2018) Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára azt mondta, a tavalyi növekedési ütem várhatóan elérte a 4,1 százalékot, ami az idén 4,3 százalékra gyorsulhat. Az NGM prognózisa szerint az államháztartási deficit - az uniós normák szerint - a GDP 2 százalékára várható, szemben a kormány eredetileg tervezett 2,4 százalékos mutatójával. A kedvezőbb deficit mögött szavai szerint egyebek mellett az áll, hogy a munkáltatók és munkavállalók képviselőivel aláírt, hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően magasabb adóbevétele lett a büdzsének, pedig egyes adónemeknél csökkentek is az adókulcsok.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója kiemelte: a jegybank szakértői 4 százalék körüli gazdasági növekedést valószínűsítenek 2017-re, és azzal számolnak, hogy a beruházások 20 százaléknál is nagyobb mértékben bővültek. A háztartások és az állam beruházásainak jelentős növekedése idén is folytatódik, várhatóan idén szintén kétszámjegyű lesz az ütem. A háztartások fogyasztása a növekedés motorja marad a jövőben, emellett jók a magyar gazdaság export kilátásai is - mondta.

Virág Barnabás megerősítette, az infláció 2 százalék körül alakul a jövőben is, a jegybank által elfogadott 3 százalék körüli inflációs cél 2019 közepére érhető el. Magyarország folyó fizetési mérlege a jövőben is - bár a mostaninál kisebb mértékben - folyamatosan többletet mutat majd, így 2020-ban, vagy azt követően az ország nettó hitelfelvevőből, nettó megtakarítóvá válhat - fejtette ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×