eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Sztrájk a 28 órás munkahétért, ez lenne a bevezetés értelme

Figyelmeztető sztrájkot tartott hétfőn a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall, amely a többi között azt követeli, hogy vezessék be a 28 órás munkahetet.

A németországi fém-, és elektronikai ipar csaknem 4 millió dolgozójának érdekeit képviselő szakszervezet közleménye szerint több mint 15 ezren vettek részt a tiltakozó akciókban, és 80-nál is több üzemben tartottak munkabeszüntetést vagy demonstrációt. A legnagyobb megmozdulás a Porsche stuttgarti üzeménél volt, amelynek 3000 munkavállalója vett részt az IG Metall tüntetésén.

Két követelés

Az IG Metall 6 százalékos béremelést követel, a munkaadók 2 százalékos emelést ajánlanak.

Még nagyobb a távolság a másik fő szakszervezeti követelés ügyében: az IG Metall szerint be kell vezetni, hogy a dolgozók külön indoklás nélkül heti 28 órára csökkenthessék munkaidejüket, két évi időtartamra, és a kieső bér egy részét a munkaadó pótolja, a munkaadói oldal szerint viszont inkább a heti 35 óránál hosszabb munkaidő vállalásának lehetőségét kell bővíteni.

Az IG Metall azzal érvel, hogy

  • a munkaadók minden eszközzel igyekeznek meghosszabbítani a munkaidőt a dolgozók egészségének, és a család és karrier összeegyeztethetőségének kárára. Ezért a munkavállalóknak is ugyanolyan lehetőséget kell adni munkaidejük csökkentésére.
  • Kiemelték, hogy az ágazatban mindössze 20 százalék a teljes állásban dolgozó nők aránya, a rugalmasabb munkaidő-beosztással viszont növelni lehet arányukat, ami hozzájárulna a szakemberhiány enyhítéséhez.

A munkaadói oldal szerint

  • a szakszervezet elrugaszkodott a valóságtól a 28 órás munkahét bevezetésére irányuló követelésével, amelynek teljesítése ráadásul jogellenes is lehet, mert a kieső bér pótlása hátrányosan megkülönböztetné mindazokat az alkalmazottakat, akik meg is dolgoznak a bérükért.

Folytatják

A szakszervezet a munkaadói oldal azon ellenvetésére, hogy a munkaidő feletti önálló rendelkezés lehetőségének bővítése és a munkaidő csökkenése révén kieső bér pótlására irányuló követelések rontják a globális piacokon tevékenykedő cégek versenyképességet, megjegyezték, hogy aki részmunkaidős állás vállalására kényszerít embereket azért, mert gyermeket nevelnek, az "önként lemond azokról a szakemberekről, akikre a jövőben szüksége lesz".

Az országos akciót a következő napokban is folytatják, fokozva a munkaadói oldalra kifejtett nyomást a bértárgyalások csütörtökön kezdődő harmadik fordulója előtt.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×