eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Komoly adózási változásokról dönt a kormány

Komoly adózási változásokról dönt a kormány

Várhatóan októberre egy nagyobb adócsomaggal áll majd elő a törvényhozás. A cégek számára jövő januártól megújul az adózás rendje: egyszerűbb, átláthatóbb, sőt közérthetőbb szabályokkal.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) már több mint egy éve kapta azt a feladatot, hogy tegye átláthatóbbá, illetve egyszerűsítse a magyarországi adóeljárási szabályokat. A július végén megjelent két törvénytervezet ezért 2018-tól leváltaná a korábbi adózás rendjéről szóló törvényt - írja a Napi.hu a Mazars adószakértőinek véleménye alapján.

A jelenlegi szabályozásban sok eljárási szabályt a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvényben kellett keresni, így az adózási szabályokat az általános közigazgatási szabályokkal párhuzamosan értelmezni, 2018-tól sikerülhet a leválás a többi közigazgatási szabályról.

Emellett az adózói jogok és kötelezettségek részletszabályait is új törvény tartalmazza majd. Az átláthatóság jegyében az alapelvek között új elemként jelenik meg a közérthetőség elve. Emellett a kormány számos területen kap felhatalmazást, hogy rendeletben alkosson részletszabályokat. Tehát a két új törvény mellett számos törvénymódosításra és kormányrendeletre is számíthatunk az őszi ülésszakaszban.

Az újdonságok között lesz még, hogy

  • megszűnik az ún. fokozott adóhatósági felügyelet intézménye csakúgy, mint az adószám felfüggesztése;
  • az adóellenőrzések időtartama nem haladhatja meg a 365 napot;
  • új szolgáltatásként jelenik meg a mentorálás, azaz a maximum 6 hónapos a szakmai segítségnyújtás, amelyet minden kezdő vállalkozásnak felajánl a NAV;
  • a szándékos adóeltitkolás esetén kiszabható - jelenleg 200 százalékos - bírság mértéke a felére csökken. Emelkedik viszont a késedelmi és önellenőrzési pótlék, illetve a NAV által fizetendő kamat összege is;
  • a fellebbezésről lemondó adózók a bírság felének elengedésére lesznek jogosultak?

A mostani két új tervezet augusztusi véleményezése után szeptemberben kerül a parlament elé, és várhatóan októberben fogják elfogadni. Emellett novemberben új adóvégrehajtási törvény is várható, tekintettel arra, hogy a végrehajtási szabályok is teljesen kikerülnek az adózá rendjéről szóló törvényből.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×