eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Ki a felelős, ha nem világít az utcai lámpa?

Ki a felelős, ha nem világít az utcai lámpa?

Az önkormányzatok felelőssége a közvilágítás működtetése a településeken – mondta az InfoRádiónak az ELMŰ szóvivője. Boross Norbert hangsúlyozta, ha egy utcában legalább három lámpa nem világít, akkor a hibát még aznap ki kell javítani.

„Általában a területileg illetékes áramszolgáltatók működtetik azt a hibabejelentőt, amely összesíti az egyes hibákat. Ez az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport esetében Budapestre, Nógrád, Heves és Borsod megyére igaz” - közölte a szóvivő.

„Mivel a közvilágítás javítását az önkormányzat végzi, az önkormányzat pedig sok esetben más vállalkozót bíz meg ezzel, az adott vállalkozóhoz kerül ki ez a feladat.

Éppen ezért ennek végrehajtásáért és időkorlátjáért az áramszolgáltató nem tud felelni” - mondta Boross Norbert.

Hozzátette: a legkönnyebben az adott szolgáltató telefonszámán vagy mobilapplikációján keresztül lehet bejelenteni a hibát.

„Nyilván ha hozzánk olyan panaszbejelentés érkezik, ami a mi munkánkat érinti, akkor azt orvosoljuk.

Ám a települések legnagyobb részén más vállalkozások működnek. Ezeket inkább csak értesíteni tudjuk”

- fogalmazott az ELMŰ szóvivője.

Hangsúlyozta: az önkormányzat feladata a közvilágítási rendszer működtetése, amit a legtöbb esetben alvállalkozókkal hajtat végre. Ezért a hibával célszerű az adott önkormányzatot megkeresni, hiszen ő a megrendelő, ő bízta meg az adott vállalkozást a javítással.

Elmondta, hogy az önkormányzatok nagyon sokféle szerződést köthetnek különböző hibaelhárítási határidőkkel. Létezik azonban egy alap közvilágítási előírásrendszer, amely szerint

azokat a hibákat, amelyek háromnál több lámpatestet érintenek, viszonylag hamar, lehetőség szerint még az adott napon ki kell javítani.

„Hogy ez a valóságban megtörténik-e, mi nem tudjuk ellenőrizni, ha nem mi vagyunk a megbízottak. Ha mi vagyunk a megbízottak, akkor természetesen ezt végre is hajtjuk” - mondta a szóvivő.

Ki a felelős, ha nem világít az utcai lámpa?

Arra a kérdésre, hogy egy olyan bonyolult rendszerben, ahol más a megbízó, a szolgáltató, az ellenőrző és a hiba kijavítója, kit terhel a felelősség, ha a közvilágítás hiánya miatt baleset történik, Boross Norbert úgy válaszolt, hogy

mivel a közvilágítási feladat ellátása az önkormányzat feladata, ezért első körben ő a felelős, ha baleset történik.

Persze az önkormányzat jogosan hárítja tovább a felelősséget, ha az alvállalkozó nem megfelelő munkát végzett – tette hozzá az Elmű szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×