eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Megdöbbentően sokba kerülhet a légkondicionáló használata

Megdöbbentően sokba kerülhet a légkondicionáló használata

Ahogyan a világ népessége és a globális átlaghőmérséklet emelkedik, a légkondicionálók iránti igény is egyre bővül, ami újabb jelentős tétellel járul hozzá a klímaváltozáshoz.

A hatás olyan nagy, hogy a klímaberendezések hatékonyságának javításával, illetve az alkalmazott üvegházgázok kiküszöbölésével potenciálisan akár 1 Celsius-fokkal is korlátozható lehet 2100-ig a globális felmelegedés mértéke - állítja egy új tanulmány, amelyet a Portfolio.hu ismertet.

A jelenlegi becslések szerint, amennyiben az emberiség semmilyen erőfeszítést nem tesz a drámai mértékű klímaváltozás megakadályozása ellen, úgy az évszázad végéig 4-5 Celsius-fokkal emelkedhet a globális átlaghőmérséklet. A felmelegedés mértéke azonban az energiahatékonyság egyetlen részterületén, a légkondicionáló berendezések klímabarát fejlesztése és hatékonyságjavítása által önmagában mintegy 20-25 százalékkal korlátozható - következtet a tekintélyes Lawrence Berkeley National Laboratory által publikált tanulmány.

A berendezések hatékonyságjavításában és a bennük alkalmazott üvegházgázok mennyiségének csökkentésében rejlő potenciál alapján mintegy

89,7 gigatonnával lehetne visszafogni a globális üvegházgáz-kibocsátást,

vagyis nagyobb mértékben, mint amelyet abban az esetben érhetne el az emberiség, ha 2050-ig a szélenergia részarányát jóval 20 százalék fölé emelné a világ energiaellátásában.

A hűtőberendezésekben korábban klór-fluorkarbon gázokat (CFC) alkalmaztak hűtőközegként, de az ózonrétegre gyakorolt kedvezőtlen hatása miatt ezeket néhány évtizede fluorozott szénhidrogénekkel (HFC) váltották ki. Noha az ózonpajzsot nem károsítják, a globális felmelegedésre óriási, ma még teljesen fel nem is mért hatással vannak. A HFC-k hozzájárulása az üveghatáshoz bizonyos tanulmányok szerint

több ezerszer erősebb, mint a szén-dioxidé.

A tanulmány szerint már 30 százalékos hatékonyságjavulás azzal a hatással járna, hogy 2030-ban 1500 erőművel kevesebbre lenne szükség világszerte az áramigények kielégítéséhez. Ahogyan az energiagazdaság más területein, a klímaberendezések hatékonyságjavításában is kulcsszerep hárul Kínára, miután óriási számban gyártja a légkondicionálókat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×