eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Új uniós szelek: ezt nagyon megérzik a vásárlók

Új uniós szelek: ezt nagyon megérzik a vásárlók

Hosszabb élettartamú, könnyebben javítható használati tárgyak gyártását biztosító jogszabályok bevezetése mellett érveltek a képviselők az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén kedden.

Az EP képviselői 662 szavazattal 32 ellenében 2 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban arra szólították fel az uniós tagállamokat és az Európai Bizottságot, tegyenek lépéseket azért, hogy a vásárlók tartós, kiváló minőségű, javítható és fejleszthető termékekhez jussanak hozzá.

Aláhúzták: mivel az európai fogyasztók 77 százaléka inkább javíttatni szeretné elromlott készülékét, mintsem újat venni helyette,

mihamarabb fel kell lépni a beépített elavulás ellen, a cserealkatrészeknek pedig megfizethetőnek kell lenniük.

A képviselők javaslatot tettek az árucikkek és azok szoftverei beépített elavulásának kezelésére is. Véleményük szerint több erős, könnyen javítható, minőségi termékre van szükség, termékkategóriánként pedig meg kell határozni a minimális tartóssági kritériumokat. Ha a javítás egy hónapnál több időt vesz igénybe, akkor a garanciát ennyivel meg kell hosszabbítani - mondták.

Olyan fontos alkatrészeket, mint az elemeket és LED-eket nem szabad fixen beépíteni a termékbe, hacsak ez biztonsági okból nem indokolt - húzták alá.

Javaslatuk szerint szükség van a beépített elavulás fogalmának uniós definíciója kidolgozására és egy olyan szabályozás létrehozására, amely kiszűri ezt.

Azt hangoztatták, hogy a tagállamoknak ösztönözniük kell a tartós és javítható termékek gyártását, ami a javítási és használtcikk kereskedelmen keresztül munkahelyeket teremt és csökkenti a hulladékot.

A képviselők továbbá arra kérték a bizottságot, hogy vegye fontolóra egy tartósságot, javíthatóságot, fejleszthetőséget is elismerő európai címke bevezetését is.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×