eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Új uniós fegyver az adóelkerülés ellen

Új uniós fegyver az adóelkerülés ellen

Új szabályozásra lenne szükség a multicégek által befizetett adók közzétételéről az Európai Parlament plenáris ülésén kedden elfogadott jelentés szerint, amelynek értelmében a globálisan legalább 750 millió euró forgalmú vállalatoknak országonként nyilvánosságra kellene hozniuk az adózásukat, kivéve, ha azok üzleti szempontból érzékeny adatokat tartalmaznak.

A strasbourgi ülésen 534 szavazattal, 98 ellenében, 62 tartózkodás mellett jóváhagyott jelentés szerint a multiknak nyilvánossá kellene tenniük, melyik országban mennyit adóztak. A parlamenti sajtószolgálat tájékoztatása szerint ez az EU-n kívüli területekre is vonatkozna.

A jövedelemadóval kapcsolatos információkat a cégek honlapján egy egységes, könnyen és ingyen hozzáférhető táblázatban kellene szerepeltetni.

A vállalatoknak ezen felül az Európai Bizottság nyilvántartása számára is jelentést kellene készíteniük.

A cél, hogy a nyilvánosság és a hatóságok pontosabb képet kapjanak a nagyvállalati közteherviselésről, és ezáltal visszaszorítsák az adóelkerülést - hangsúlyozta az uniós parlament, kiemelve, hogy becslések szerint évi 50-70 milliárd euró tűnik el be nem fizetett adóként.

A jelentés értelmében közzé kellene tenni

  • a cégek és leányvállalataik nevét,
  • működési területét,
  • az alkalmazottak számát,
  • a nettó forgalmat,
  • a jegyzett tőkét,
  • az adózás előtti eredményt,
  • a megtakarításokat,
  • az adott évben, adott országban befizetett jövedelemadót,
  • s azt, hogy a cégháló bármely tagja részesül-e adókedvezményben.

A tagállamok - például kereskedelmi szempontból kényes információk esetén - felmentést adhatnak egy cégnek bizonyos adatok közlése alól. A felmentést évente kell megújítani, az csak az adott országban érvényes, és értesíteni kell róla az Európai Bizottságot, amely viszont évente közzéteszi a kivételben részesülő cégek listáját.

A parlament megszavazta azt a módosító javaslatot, amelynek alapján utólag, a felmentés miatt korábban nem publikált adóinformációkat is nyilvánosságra kellene hozni.

Az elfogadott jelentés alapján elkezdődhetnek a tárgyalások az uniós intézmények között.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×