eur:
415.49
usd:
403.47
bux:
79775.14
2025. január 3. péntek Benjámin, Genovéva
Jelentős átalakulást hoz az augusztus, de ennek örülni fogunk

Jelentős átalakulást hoz az augusztus, de ennek örülni fogunk

Augusztus elsejétől már csak a magasabb, 51 százalékos hústartalmú virslik és párizsik kerülhetnek forgalomba a Magyar Élelmiszerkönyv módosítása szerint. Amelyik gyártó ezt nem teljesíti, annak át kell neveznie az eddig virsliként vagy párizsiként forgalmazott termékét - közölte Pleva György, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője.

Augusztustól 10 százalékban korlátozzák a mechanikusan lefejtett hús (MSM) mennyiségét a virslikben és párizsikban a Magyar Élelmiszerkönyv változtatása szerint. Ez a kifejezés a csontokon maradt húsréteget jelenti, amely rosszabb minőségű, és az sem elhanyagolható, hogy a csontból így kalcium, csontmaradék is belekerül a termékekbe.

Pleva György, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője felhívta a figyelmet, hogy egyre több olyan termék van, amelyet virsli helyett rudacskának vagy pálcikának hívnak. Ezek nem felelnek meg az élelmiszerkönyv előírásainak már most sem, amikor 40 százalék a hústartalom – ez augusztustól 51-re emelkedik.

Egy módszerrel nyomon követhető az MSM felhasználása, ez pedig

a kalciumtartalom vizsgálata.

Egy magyar előírás szerint 354 gramm/kilogrammban maximálnák a kalciumtartalmat is, ezen érték fölött biztos, hogy több gyenge minőségű húsipari termék került a készítménybe. Ezt a szabályozást az Európia Unióval el kell fogadtatni – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.01.06. hétfő, 18:00
Csaba László
közgazdász, egyetemi tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×