eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Fontos lépés történt Paks II ügyében

A Paks II. projekt fővállalkozója, az orosz ASZE Mérnöki Vállalat Rt. kiírta a beszerzési eljárást a Paks II. Atomerőmű két új blokkja turbina-generátor gépcsoportjainak szállítására.

A közlés szerint a 2017. június 30-án meghirdetett kiírás alapján ajánlatot kell tenni a két, egyenként 1200 megawatt (MW) teljesítményű blokkhoz egy-egy turbina-generátor gépcsoport szállítására.

A tenderdokumentációt orosz és angol nyelven az Oroszországi Föderáció atomenergetikai beszerzéseket nyilvánosságra hozó hivatalos oldalán, a http://zakupki.rosatom.ru-n tették közzé.

Az ASZE Mérnöki Vállalat Rt. és az MVM Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt. 2014-ben kötött megállapodást (EPC-szerződés) a Paks II. Atomerőmű két VVER típusú, egyenként 1200 megawattos blokkjának tervezésére, a berendezések szállítására, az építésre és az atomerőmű üzembe helyezésére. A 2015. január 1-jén hatályba lépett megállapodás alapján az ASZE Mérnöki Vállalat Rt. fővállalkozóként végzi a munkát, és kulcsra kész kivitelezést valósít meg.

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnöki divíziójának keretében jött létre az ASZE-cégcsoport az ágazat négy vezető mérnöki cége, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt., az Atomsztrojexport Rt., az Atomenergoprojekt Rt. és az Atomprojekt Rt. összevonásával.

A Roszatom korábban kiírástechnikai okok miatt törölte a Paks II projektben az atomerőművi ötös és hatos blokk turbinacsarnoka fő és kiegészítő berendezéseinek gyártására és szállítására kiírt tendert, miután a kiírást közzé kellett tenni az Európai Bizottság által meghatározott európai internetes oldalakon, ám ezek némelyike - az akkori közlés szerint - "nem volt felkészülve arra, hogy közzétegye az információt a megkövetelt formátumban".

Címlapról ajánljuk

"Teljes titokban" - Orbán Viktor elmondta, milyen volt Vlagyimir Putyinnal tárgyalni, és hogyan szervezték meg az útját

A magyar miniszterelnök 20 perces videóinterjút adott egy svájci lapnak. Ebben arról is beszélt, hogy különleges találkozni egy olyan politikai vezetővel, aki egy valódi birodalmat ural.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Tízből négy uniós munkavállalót közvetlenül érint majd a zöld átállás

Tízből négy uniós munkavállalót közvetlenül érint majd a zöld átállás

A munkavállalók közel 40%-a az EU-ban jelenleg olyan szakmában dolgozik, amelyre a gazdaság zöld átállása közvetlen hatással lesz – derül ki az Eurofound elemzéséből. A szociális, foglalkoztatási és munkaügyi kérdésekkel foglalkozó uniós szervezet jelentése szerint majdnem minden tizedik jelenlegi munkavállalóról mondható el, hogy a zöld átállás hatására olyannyira fokozatosan átalakul a szakmája, hogy azzal egy új foglalkozás jön létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×