eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Orbán Viktor: most már áttörés kell

Orbán Viktor: most már áttörés kell

Áttörést sürgetett a magyar-egyiptomi gazdasági kapcsolatokban Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Magyar Nemzeti Kereskedőház által Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök budapesti látogatása alkalmából szervezett magyar-egyiptomi üzleti fórumon.

"Most már a harmadik üzleti fórumunkat tartjuk, és (...) eddig komoly, nagy áttörést a két ország gazdasági kapcsolatában nem sikerült elérnünk" - mondta a kormányfő. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a két ország között politikai bizalmi kapcsolat alakult ki, vagyis "jó kiindulópontunk van egy komoly, nagy gazdasági áttörés eléréséhez", egy olyan "projekthullámhoz", amely a magyar-egyiptomi gazdasági együttműködést, a beruházások és a kereskedelem volumenét nagyságrendekkel megnöveli.

A magyar gazdaságról szólva a két ország üzletemberei előtt a miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország, noha csak tízmillióan lakják, évi 110 milliárd dollár értékű exportot képes előállítani. Vagyis van valami - fogalmazott -, "amit nagy tudunk": azt, hogyan kell egy ekkora méretű országból nyitott, exportorientált, a globális keresletre és tőkemozgásokra rugalmasan reagáló gazdaságot kiépíteni.

A miniszterelnök szavai szerint Magyarország rugalmas, támogató politikát és magatartást alakított ki Egyiptommal: "mi értjük az egyiptomiaknak azt a véleményét, amellyel elutasítják a belügyeikbe történő beavatkozást". Az Európai Uniónak is egy konstruktívabb megközelítést kell alkalmaznia az észak-afrikai országgal szemben - jegyezte meg.

Felidézte a két évvel ezelőtt tartott első magyar-egyiptomi üzleti fórumot, amikor is még a migrációs válság kitörése előtt, arról beszéltek, hogy Egyiptom stabilitása nélkül nincs európai stabilitás. "Ma már csak annyit teszek mindehhez hozzá: ha egy destabilizálódott Szíria olyan gondot okozott Európának, mint amilyet okozott, mekkora lenne a nagyságrendje annak a problémának, amit egy destabilizálódó, Szíszi elnök úr nélküli Egyiptom jelenthetne" - fejtette ki Orbán Viktor. Szerinte ezért Európának a tisztelet hangján kell beszélnie Egyiptomról és elnökéről, aki a hazája stabilizálása érdekében végzett munkája alapján egy "történelmi személyiség".

A kormányfő szintén elismerően szólt a migráció feltartóztatása terén elért egyiptomi eredményekről. "Egyiptommal is egy olyan átfogó megállapodást kell kötnünk, mint amilyet már kötöttünk más térségbeli országgal is annak érdekében, hogy a migrációs válságot kezelni tudjuk" - mondta.

Megjegyezte azt is, hogy a következő tanévre ötszörös az egyiptomi diákok túljelentkezése a magyar állam által fizetett száz egyetemi ösztöndíjas helyre. Ezért az ösztöndíjak számának emelését ígérte.

Az Öböl menti viszályra kitérve Orbán Viktor azt közölte: Magyarország elkötelezett a katari diplomáciai válság mihamarabbi, tárgyalásos megoldása mellett.

Mezőgazdaság, ipar, energetika

Egyiptom és Magyarország politikai kapcsolatai kiválóak, erre alapozva remélhetőleg egyre több magyar befektető vesz részt az egyiptomi gazdaság beruházásaiban, projektjeiben - mondta Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök a fórumon.

Rámutatott: Egyiptom elsősorban a mezőgazdaság, az ipar és az energetikai fejlesztések területén várja a külföldi befektetőket. Egyiptom a közel 100 milliós lakosságával regionális méretekben kaput jelent az észak-afrikai, illetve az afrikai térség országai felé - emelte ki.

Egyiptom stabil ország, az egyiptomi nép azt szeretné, ha minél gyorsabban fejlődne Egyiptom gazdasága, az ország a 2011-es forradalom után arra törekedett, hogy átstrukturálja a gazdaságát, ebben bővítették az állami és a külföldi befektetéseket is - mondta.

Egyiptom minden tekintetben arra törekszik, hogy javuljanak az ország gazdasági és kereskedelmi kapcsolatai, ezért támogatják, hogy egyre nagyobb számban jelenjenek meg a külföldi befektetések az országban, ehhez járulnak hozzá az olyan tanácskozások, mint a magyar-egyiptomi üzleti fórum - fejtette ki az elnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×