eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Rejtély, hova került 1700 milliárd forint

Rejtély, hova került 1700 milliárd forint

Nem tudni, hogy kihez került 1700 milliárd forintnyi lakossági állampapír. Az adatok szerint ennyivel kevesebb van a háztartások tulajdonában, mint amennyi lakossági állampapírt az Államadósság Kezelő Központ számon tart. A különbség kétharmada az idén év eleje óta halmozódott fel – mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője, aki az ÁKK-tól és a Magyar Nemzet Banktól is adatokat kért arra vonatkozóan, hogy pontosan kik azok a piaci szereplők, akik a háztartások mellett ilyen nagy összegben vesznek a lakossági kötvényekből.

Az ÁKK szerint lakossági állampapírokban nagyjából 6200 milliárd forint van, holott az MNB statisztikái szerint a háztartások kezében lévő állampapír állomány 4500 milliárd forint az április végi, legfrissebb adatok szerint.

Rejtély, hova került 1700 milliárd forint

Összevetve az adatokat az látszik, hogy 2015 eleje óta 800-1200 milliárd forintos eltérés van az ÁKK és az MNB statisztikái között, sőt, áprilisban minden eddiginél magasabb, 1700 milliárd forintos különbséget lehetett mérni – közölte Árgyelán Ágnes.

A Portfolio elemzője szerint az ok nyilvánvalóan az lehet, hogy ez az 1700 milliárd nem a lakosságnál csapódott le, hanem valószínűleg egyéb piaci szereplőknél. Ilyenek lehetnek az önkormányzatok, a nonprofit intézmények, illetve valószínűsíthetően a bankok is.

"A bankok tehetik ki az 1700 milliárdnak a döntő részét"

– emelte ki Árgyelán Ágnes.

Hozzátette: az elmúlt időszakban egyébként már volt arra példa, hogy intézményi befektetők nagyobb tételben vettek lakossági állampapírt. Pár éve például alapkezelők is megjelentek a piacon. De az ÁKK azóta jelentősen lekorlátozta az intézményi befektetők körét.

A lakossági állampapírok értékesítésével az ÁKK-nak az a ( már sokszor hangoztatott) célja, hogy az államadósság finanszírozását hazai szereplők, ezen belül is a magyar háztartások segítségével valósítsák meg – idézte fel a Portfolio elemzője.

„A lakossági állampapírok piacán az állampapíroknál megfigyelhető sokkal kedvezőbb kamatozás és a forgalmazóknak kifizetett jutalékok miatt ez egy jelentős többletkiadást jelent az ÁKK-nak, és ebből kifolyólag az adófizetőknek is” - hangsúlyozta Árgyelán Ágnes.

Elmondta, hogy megkérdezték az ÁKK-t és az MNB-t is a lakossági államapapírok tulajdonosi szerkezetéről. Ám az ÁKK közlése szerint nem rendelkezik erre vonatkozó információkkal, az MNB pedig nem készít erről külön statisztikát.

„Tehát most úgy állunk, hogy

nem tudjuk, ki az a piaci szereplő, aki meg tudná mondani vagy hajlandó lenne elárulni azt, hogy hogyan is néz ki pontosan a lakossági állampírok tulajdonosi szerkezete.

Nem tudunk pontos adatokat mondani, csak becsléseink vannak” - mondta a Portfolio elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×