eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Jönnek a nyugdíjas megmentők

Jönnek a nyugdíjas megmentők

Akár már a következő hetekben megalakulhatnak az első nyugdíjas-szövetkezetek, a lehetőségnek teret nyitó szabályozást tegnap hagyta jóvá a törvényhozás. Több ágazatban már ugrásra készen várják az új szövetkezetek megalakulását a munkaadók, a kisebb településeken akár a helyi bolt megmaradása is függhet attól, hogy visszatérnek-e a kasszákba, a pultok mögé a korábban nyugdíjba vonult alkalmazottak. Az oktatás és az egészségügy szintén profitálhat a lehetőségből.

Elfogadta tegnap az Országgyűlés a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek létrehozásáról szóló javaslatot. Ennek köszönhetően az idősek – amennyiben szeretnének – rugalmas munkaidőben, alacsony közteher mellett dolgozhatnak.

„Az első szövetkezetek megalakulására nem kell sokat várni, mivel a nagyobb diákfoglalkoztatók vezetői már felkészültek rá, hogy segítsék mind szakmai oldalról, mind munkaadói oldalról ezek létrejöttét – mondta a Magyar Időknek Fiák István, a legnagyobb diákszövetkezeteket tömörítő érdekképviselet, a Diákész vezetője.

Jönnek a nyugdíjas megmentők

Kiemelte: konzorciumi formában működhetnek együtt a diák- és nyugdíjas-szövetkezetek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a munkaadó már nemcsak diákokat, hanem időseket is kérhet az adott munkakör betöltésére, attól függően, hogy milyen igények merülnek fel.

A nyugdíjasok szaktudásuk, tapasztalatuk révén sok munkakörben akár a fiatalok betanítását is vállalhatják, ráadásul több foglalkoztató jelezte, hogy a rugalmasabb foglalkoztatási forma segítségével szívesen visszavenné korábbi alkalmazottját.

Fiák István a munkaadók körében végzett felmérés alapján arról beszélt: ma már nincs olyan ágazat, ahol ne fogadnák szívesen a dolgozni vágyó nyugdíjaskorúakat. Kiemelten igaz ez a kereskedelemben, és különösen a kisebb településeken, ahol komoly gondot jelent a bolti eladók utánpótlása, ráadásul a kis lélekszámú helységekben diákmunkások sincsenek.

Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke felidézte, a kistelepüléseken komoly gondot jelent a kereskedelmi dolgozók hiánya, ráadásul a falvakban általában egyetlen bolt működik, és ha az bezár, mert nincs alkalmazott, sokszor csak a szomszéd településen tudnak bevásárolni az emberek.

„Az érdekképviseletnek nincs konkrét felmérése arról, pontosan mennyi nyugdíjas ülne vissza a kasszához, ugyanakkor már most is sok idős dolgozik a kereskedelemben” – tette hozzá Zs. Szőke.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×