eur:
393.02
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Kitalálja, hol a legnagyobb nálunk a korrupció kockázata?

Kitalálja, hol a legnagyobb nálunk a korrupció kockázata?

Több területen is alacsony az állami intézmények védekezőképessége a korrupcióval szemben. Gondokat találtak a beruházásoknál és például az ajándékok elfogadásának szabályozásában is. Etikus és 21. századi vezetést sürget az ÁSZ.

Összességében alacsony a korrupciós kockázatok szintje az államigazgatásban, de vannak olyan intézménycsoportok, ahol nagy a közpénz felhasználása, és a korrupciós kockázat az átlagnál magasabb. Ilyen például az egészségügy és a Klik, valamint a helyi önkormányzatok és a felsőoktatás - mondta el az InfoRádióban Németh Erzsébet felügyeleti vezető az Állami Számvevőszék újfajta elemzéséről

Kitalálja, hol a legnagyobb nálunk a korrupció kockázata?

"Emellett néhány területre egyszerűen rászakadt egy hatalmas mennyiségű uniós pénz, rengeteg beszerzést, építkezést kellett csinálniuk, ami igencsak veszélyes a korrupciós kockázatok szempontjából. Náluk azt találtuk, hogy e kockázatok kivédésére szolgáló mechanizmusok fokozatosan kiépültek."

Az ÁSZ közleményéből kiderül az is, hogy sok helyen

az ajándékok elfogadását nem szabályozzák megfelelően.

A gazdálkodás egészét is érintő kockázatként állapították meg, hogy az ingatlant hasznosító önkormányzatok és a területi igazgatási szervek mintegy fele nem rendelkezik önköltség-számítással.


A korrupciós kockázatokkal szembeni védekezés vizsgálatának az uniós pénzek felhasználása kapcsán is nagy jelentőséget tulajdonítanak.

Az integritás vagy etikus magatartás/működés az OECD állásfoglalása szerint a jó kormányzás egyik sarokköve,

amely elősegíti a kormányzásba vetett bizalom fenntartását és a korrupció megelőzését - olvasható a tanulmányban.

Azt is megállapították, hogy az etikus vezetés egyes területei jelentős hatást gyakorolnak a szervezet kontrolljainak kiépítettségére. Az etikáról való párbeszéd – mint a képzés, vagy az etikai szabályzat – területén tapasztalt intézményi teljesítmény jelentős hatással van a kontroll-kiépítettségre, azonban

e területen a legszembetűnőbb az intézmények elmaradása is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×