eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Körmünkre éghet a gázkonvektorok cseréje

Körmünkre éghet a gázkonvektorok cseréje

Májusban egy új, kifejezetten a gázkonvektorokra szabott pályázat kiírása várható – tudta meg a Magyar Idők.

Azoknak, akik az Otthon melege programban nyertek támogatást konvektorcserére, sietniük kell, mert a pályázatban megjelölt készüléket év végéig be kell építtetniük és használatba kell venniük. Ellenkező esetben ugyanis szükség lesz a támogatási szerződés módosítására, és a január 1-jétől életbe lépő új energiahatékonysági szabályoknak megfelelő konvektort kell beszerezni, ami viszont egyelőre még nem kapható az országban – írta a Magyar Idők.

Az Otthon melege program fűtés-korszerűsítési alprogramjának feltételeinek egyike ellentmondásban állhat az európai parlamenti és tanácsi irányelvvel – értesítette a Magyar Időket a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI).

Az uniós követelmények ugyanis kimondják, hogy

már csak idén december 31-ig hozhatók forgalomba és vehetők használatba a jelenleg gyártott, de a majdani előírásoknak nem megfelelő gázkonvektorok.

Ezekre a készülékekre a nemrégiben meghirdetett Otthon melege program alprogramjának keretében is lehet pályázni, amennyiben eleget tesznek az Otthon melege kiírásában támasztott energiamegtakarítási feltételeknek.

Ugyanezen készülékek azonban 

2018. január 1-jétől már nem vehetők használatba az uniós szabályozás szerint, hiszen akkortól új műszaki és energiahatékonysági követelményeknek kell megfelelniük.

A rendelet hasonló a majdnem egy éve már Magyarországon is hatályban lévő gázkazánrendelethez, amely szintén szigorú hatékonysági követelményeket tartalmaz.

„A fent felvázolt probléma már a pályázati kiírás készítése során is ismert volt a tárca előtt – áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Magyar Időknek küldött válaszában.

A MEHI piaci információi szerint

a hazai forgalomban jelenleg nincs olyan gázkonvektor-készülék, amelyik megfelelne a fenti hatékonysági, úgynevezett ErP rendeletnek.

Bár van olyan magyar gyártó, amelyik már rendelkezik ErP-tanúsítványokkal, ezeket a típusokat egyelőre nem, csak az év végén kezdené előállítani. Mivel azonban az Otthon melege program jelentős hatással van a hazai piacra, elképzelhető, hogy egyes gyártók korábban nekilátnak a modernebb termékek gyártásának.

Az NFM olyan önálló alprogram meghirdetésén is dolgozik, amely a gázkonvektorok cseréjéhez magasabb vissza nem térítendő támogatási intenzitást biztosít.

A kifejezetten a gázkonvektorok cseréjét támogató önálló alprogram kiírása idén májusában várható.

Mindez annak fényében reménykeltő, hogy a Magyarországon üzemelő mintegy 3,3 millió konvektor túlnyomó többsége elavult, rossz hatékonyságú, esetenként veszélyes is az azbeszttömítések miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×