eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Nem mindent tartalmaz az e-szja

Felhasználóbarát az új e-szja oldal, amelyen a személyi jövedelemadó bevallási tervezeteket lehet ellenőrizni - mondta a WTS Klient partnere az InfoRádióban. Gyányi Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy az egyéb, nem kifizetőhelytől szerzett jövedelmeket külön be kell írni, illetve a külföldön szerzett jövedelemről sincsenek a magyar adóhatóságnak adatai, ezért ezek nem szerepelnek a bevallási tervezetben.

Adózói szemmel elsőnek jónak, felhasználóbarátnak találta a rendszert a WTS Klient partnere. Gyányi Tamás hozzátette, egyszerű kattintásokkal el lehet jutni a bevallási tervezethez, azon pedig láthatjuk a jövedelmeket, a családi kedvezményeket, egészségügyi hozzájárulást.

„Szemléletes és jól követhető.

Ha az adatok egyeznek a mi M30-asainkon találhatókkal, akkor egy kattintással el is fogadhatjuk, és ezáltal a bevallásunkat el is intéztük. Ez óriási előrelépés. Elsőre nekem nagyon tetszik a dolog.”

A WTS Klient partnere elmondta, adótanácsadóként néhány szakmai kérdéssel felhívta a NAV ügyfélszolgálatát. Volt, amire azt a választ kapta, nem tudják, még ők is csak próbálgatják a felületet.

A NAV által elkészített bevallási tervezetbe olyan tételek szerepelnek, amelyekről kifizetőktől származó jövedelemként szerzett tudomást az adóhatóság, például a munkáltatónk által lejelentett bruttó jövedelem és adóösszeg. A WTS Klient partnere hozzátette, a NAV azt azonban nem fogja helyettünk megmondani, kinek ajánljuk fel az 1+1 százalékot.

És sok olyan egyéb jövedelem is van, amiről az adóhatóságnak nincs információja

– tette hozzá Gyányi Tamás.

A WTS Klient partnere nem tart attól, hogy az adótanácsadóknak ezzel megszűnne a munkája. Külföldről származó jövedelem esetén például mélyebb ismeretre is szükség van – tette hozzá Gyányi Tamás.

„Azok esetében, akik például külföldre mennek dolgozni vagy multinacionális cégekhez jönnek dolgozni külföldről, megnézzük a kettős adóegyezményeket, milyen típusú jövedelmeket - munka, kamat, osztalék - szereztek, amelyeknek külön-külön meg kell nézni, hogy melyik országban van az adóztatás joga.”

Mindezek nem jönnek át a bevallási tervezetből, mégis

nagyon jó alapot jelent a kiegészítéshez és a végső változat elkészítéséhez

– hangsúlyozta a WTS Klient partnere.

A rendszerben március 15-től lehet ellenőrizni a bevallást. Csütörtökön délután akadozott a felület, de a NAV tájékoztatása szerint már minden rendben van.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×