eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Kína év végéig nem importál észak-koreai szenet

A Phenjan ellen elrendelt ENSZ-szankciók teljesítése jegyében Kína február 19-i hatállyal felfüggeszti teljes szénimportját Észak-Koreából - közölte honlapján szombaton a kínai kereskedelmi minisztérium.

A tárca szűkszavú közleménye szerint az intézkedés az év végéig lesz érvényben.

A minisztérium azt nem közölte, miért függesztik fel az összes szállítást, de a Yonhap dél-koreai hírügynökség a múlt héten azt jelentette, hogy egy csaknem 1 millió dollár értékű észak-koreai szénszállítmányt visszautasítottak a kelet-kínai Vencsu kikötőjében. Az elutasítás egy héttel azután történt, hogy Phenjan középes hatótávolságú ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet, Donald Trump amerikai elnök január 20-i beiktatása óta első ízben kihívást intézve a nemzetközi közösséghez.

Kína tavaly áprilisban egyszer már bejelentette, hogy a szankciók betartása érdekében felfüggeszti észak-koreai szénimportját, mindazonáltal hozzátette, hogy kivételeket tesz "a lakosság jólléte" érdekében, és nem korlátozta a nukleáris, illetve rakétakísérletekkel nem kapcsolatos szállításokat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa november végén elfogadott határozatában szigorította az Észak-Korea elleni szankciókat, válaszul a phenjani rezsim által szeptember 9-én végrehajtott ötödik kísérleti atomrobbantásra. A 2321-es számú BT-határozatának célja az, hogy jelentősen megkurtítsa a phenjani kommunista rezsim exportbevételeit, amelyek pénzügyileg lehetővé tennék atomfegyverprogramjának folytatását. A határozat ennek érdekében szigorúan korlátozta - 60 százalékkal, 7,5 millió tonnára csökkentette - az észak-koreai szénkivitel maximális mennyiségét. Egyben megtiltotta Észak-Korea számára a réz, a nikkel, az ezüst és a cink külföldre történő eladását, számos intézményt, valamint embert pedig utazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtott.

A szén Észak-Korea egyetlen nagy mennyiségben eladható exportcikke, és szénexportjának 40 százalékban Kína a felvevőpiaca. Peking átmeneti korlátozásai ellenére tavaly Phenjan Kína negyedik legfontosabb szénszállítója volt. Az Észak-Koreából érkező kínai (nem lignitjellegű) szénimport tavaly 22,48 millió tonna volt, 14,5 százalékkal több, mint 2015-ben.

Az Egyesült Államok és Kína több mint két hónapig tartó tárgyalásokon dolgozta ki a szankciókat.

Szakértők úgy vélik, hogy Kína az egyetlen ország, amely nyomást gyakorolhatna Észak-Koreára. Kína, amely Észak-Korea legjelentősebb kereskedelmi és gazdasági partnere, elítélte ugyan a szeptemberi észak-koreai fegyverkísérletet és hozzájárult az újabb szankciókhoz, a pekingi kormány azonban mostanáig nem mutatta jelét annak, hogy hathatósabban fel kívánni lépni Phenjannal szemben. Január elején, például, felújította az észak-koreai szén importját, felfüggesztve azt a tilalmat, amelyet december elején rendelt el az Észak-Koreával szemben hozott újabb nemzetközi szankciók keretében

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pénteken a G20-országok bonni tanácskozása alkalmával megtartott kétoldalú megbeszélésen ismét azt kérte kínai kollégájától, Vang Jitől, hogy Peking minden tőle telhető módon intse józanságra Észak-Koreát, zabolázza meg Phenjan destabilizáló magatartását, amelynek legutóbbi megnyilvánulása a múlt vasárnapi ballisztikusrakéta-kísérlet volt.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×