eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Búcsút inthetünk az eddig ismert bankrendszernek

A történelem legnagyobb átalakulása zajlik a szemünk láttára, aminek az európai bankrendszer ma még inkább elszenvedője - írta a Portfolio.

Nehezen fognak pénzt keresni a bankok azokon termékeken, amelyeket tudatosan keresnek az ügyfelek, és árszintjüket pár másodperc alatt, online összehasonlítják. Maga a pénzügyi termék kifejezés is értelmét fogja veszteni, ha már mindent a mobilunkon intézünk. A magasabb fokozatba kapcsoló digitalizáció nemcsak az információs aszimmetriát bontja le, de idővel a bankszektor határait is felszámolja.

A ma ismert bankoknak befellegzett - erről készített tanulmányt a közelmúltban a McKinsey tanácsadócég. Ennek kapcsán Dietz Miklós, a cég Kanadában élő senior partnere a Portfolionak elmondta: egy idő után nem úgy gondolunk majd egy-egy szolgáltatásra, hogy hitelkártya, folyószámla vagy személyi kölcsön, hanem úgy, hogy a telefonomon veszek ezt-azt, a mögötte lévő pénzügyi művelet pedig szinte láthatatlan.

"A bankszektor határai omlanak le,

olyan cégek fognak ajánlani bankszerű szolgáltatásokat banki mérleg építése nélkül, amelyek nem is voltak sohasem bankok.

Kína legnagyobb vagyonkezelő cége például az e-commerce világból érkező Alibaba, amely most már a kkv-hitelezésben is dinamikusan növekszik.

Óriási pozitív változás lesz a világ számára, hogy a digitális fejlődésnek köszönhetően sokkal olcsóbban, sokkal átláthatóbban és magasabb minőségben jut hozzá a társadalom és a gazdaság a pénzügyi szolgáltatásokhoz, mint korábban, és jelentősen bővülni fog a pénzügyi szolgáltatásokhoz hozzáférők köre is.

Jönnek a digitális bankok és a megszorítások

A szakember szerint az új, támadó, csak digitálisan működő bankok működése lehetővé teszi a jóval alacsonyabb költségszintet. Bár még távol vannak attól, hogy megváltsák a világot, láthatóan nagyot tudnak harapni a tortából.

Mivel a bankok többsége történelmileg, a piacgazdasággal együtt felépült intézmény, a többségüknek nem könnyű alkalmazkodni. Számítástechnikai rendszerük átépítése is hihetetlen nehézségeket okoz, ettől függetlenül elkerülhetetlen az alkalmazkodás. Arra számítunk, ennek következtében jelentős költségcsökkentéseket fog látni még a világ, a banki megszorításoknak messze nincs vége.

Lepipáljuk a világ néhány nagyját is

A magyar bankok digitalizációban előrébb járnak, mint a kanadaiak. Az itthoni intézmények innovációja nemzetközi szintű, ennek óriási pozitív hatása lehet a teljes gazdaságra, hasonlóan a skandináv országokhoz. A magyar bankrendszer képes arra, hogy digitális laboratórium legyen, ez az egész országnak jót tenne.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×