eur:
394.9
usd:
367.57
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Hiányszakma lett a postás is

Hiányszakma lett a postás is

A nyugdíjba vonulás és a fluktuáció miatt az ország egyes részein kevés a postás, ezért a társaság folyamatosan toborozza a munkavállalókat, jelenleg kétszáz állást hirdetnek.

Munkaerő-utánpótlási problémákkal küzd a Magyar Posta, jelenleg is mintegy kétszáz folyamatban lévő álláshirdetésük van – tájékoztatta a Világgazdaságot a társaság. A piac többi szereplőjéhez hasonlóan a postánál is

a logisztikai és a kézbesítői területen tapasztalható elsősorban munkaerőhiány,

főként a központi régióban és Nyugat-Magyarországon. Emellett a postahelyekre, illetve az irányítási területekre is vannak meghirdetett álláshelyeik.

A betöltetlen álláshelyek jelentős része nyugdíjba vonulás vagy lemorzsolódás miatt szabadult fel. A fluktuáció mértéke munkakörönként és időszakonként változó, de az erősödő verseny miatt az elmúlt években enyhe növekedést tapasztaltak a Magyar Postánál. A munkaerőhiányt álláshirdetésekkel, munkaerő-toborzásokkal igyekeznek orvosolni, emellett egyes munkakörökben, időszakonként kölcsönzött munkaerőt is bevonnak. A probléma egyelőre nem generális, mivel a munkaerőhiány egyes munkakörökben és egyes régiókban jelentkezik, ezért sokszor munkaerő-átcsoportosítással is kezelni tudják, tehát a vállalt szolgáltatásokat el tudják látni. 

Hogy egy átlagos levélkihordó mennyit keres, arról nem árult el konkrét információt a Magyar Posta, a társaság felső vezetésének havi bére viszont nyomon követhető a cég honlapján. A vezérigazgató havi alapbére ötmillió forint, míg a vezérigazgató-helyetteseké 4,2 és 3,6 millió forint között van. Mindehhez – az évente meghatározott feltételek teljesülése esetén – az alapbér 20 százalékának megfelelő prémium társulhat. A foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma tavaly a harmadik negyedévben 29 636 fő volt, akik ebben az időszakban mintegy 17,26 milliárd forint juttatásban részesültek – derül ki a posta weboldalán található adatokból. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×