eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Fejtörést okoz a cégeknek az érdekes képződmény, a készpénz-cafeteria

Bizonytalanok a cégek a cafeteria-szabályozás átalakítása után, különösen az új, készpénzben adható támogatás okoz fejtörést - mondta a WTS Klient partnere. Gyányi Tamás szerint azt nem lehet előre tudni, hogy a készpénz-cafeteria mikor minősülne rejtett béremelésnek.

Érdekes képződmény a béren kívüli, készpénzben történő juttatás – fogalmazott a WTS Klient partnere.

„Amikor az első hírek felreppentek róla, sokan felkapták a fejüket a szakmában, hogyan fog ez megvalósulni. Utólag kiderült, hogy megfeleltethető a havi nyolcezer forintos Erzsébet-utalványnak, túl sok nem történik: készpénzben odaadom ezt a munkavállalóimnak.”

Gyányi Tamás hozzátette, ugyanakkor nagyon sok kérdés merül fel ezzel kapcsolatban, amelyeket el is küldtek az adóhatóságnak. Konkrét válaszokat azonban nem kaptak.

„Elsősorban az ellenőrzési gyakorlatra voltunk kíváncsiak, hiszen a vállalkozásoknál egyáltalán nem mindegy, hogy egy ellenőrzés során bérré átminősítik, az komoly kockázati elemet jelent. 50 százalékos bírsággal egyáltalán nem is olyan jó a kép.”

További kérdés, ha egy cég, amelyiknél nincs cafeteria-rendszer, de bevezetné és adna mindenkinek nyolcezer forint készpénz-juttatást havonta, ugyanakkor bruttó béremelést nem csinál, ki lesz az az ellenőr, aki megmondja, hogy ez rejtett béremelés volt vagy nem – folytatta a WTS Klient partnere.

„Ez nem egy havi szinten adandó juttatás, lehet egy összegben vagy akár részletekben is folyósítani, az viszont tudni kell, ha a munkaviszony nem egész évben áll fent, akkor csak a jogviszonyban töltött napoknak megfelelő arányos összeget lehet így béren kívüli juttatásként kezelni.”

Gyányi Tamás hangsúlyozta, hogy ez egy béren kívüli juttatás, ami nem adómentes, tehát nem úgy kell tekinteni, hogy a cafeteria olyan eleme, amelynek köszönhetően százezer forintot lehet adómentesen adni a munkavállalónak.

„Bár korán láthatóak voltak a változások, a cégek az utolsó pillanatra hagyták ezeket a döntéseket, de még most is a kivárás a jellemző. Sokan szeretnék a mobilitási célú lakhatási támogatást is igénybe venni, illetve adni. Fontos tudni, hogy egy ilyen típusú juttatásnál az, hogy nem új munkavállalóról van szó, nem kizáró ok” - hívta fel a figyelmet a WTS Klient partnere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×