eur:
394.61
usd:
365.52
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Most végre valóban megszűnnek az európai határok

Most végre valóban megszűnnek az európai határok

Június 15-től már a hazai tarifákon egyéb felár nélkül telefonálhatunk és internetezhetünk mobiltelefonunkról az uniós országokban - magyarázta az elmúlt időszak jogszabály-változásainak lényegét a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság nemzetközi és stratégiai igazgatója.

Az európai roaming-szabályozásnak az a lényege, hogy hazai díjakon lehessen az Európai Unió tagállamaiban telefonálni. Ez vonatkozik a hanghívások, az sms-ezés és az internetezés díjaira – mondta el Kajzinger Ervin.

„A szabályozás célja, hogy ne lehessen felárat alkalmazni.”

A most életbe lépett szabályozás azt mondja ki, hogy 2017. június 15-től már nem szabad felárat alkalmazni. A januári változásoknak az a lényege, hogy bevezetik az úgynevezett méltányos használatot. Erre azért van szükség, mert a telefonszolgáltatásokat nem méltányosan, azaz visszaélésszerűen is lehet használni – hangsúlyozta az NMHH nemzetközi és stratégiai igazgatója.

„Visszaélésszerű használat, ha például valakinek magyarországi előfizetése van, de Nagy-Britanniában dolgozik és ezt onnan folyamatosan használja, mert állandó roaminghelyzetben van.”

Kajzinger Ervin kiemelte, a cél az, hogy a fogyasztónak ott legyen előfizetése, ahol életvitelszerűen tartózkodik. Hozzátette, a szolgáltatónak lehetősége lesz arra, hogy minimum négy hónap vizsgálata alapján megállapítsa, hogy méltányos-e a használat. Ha felmerül a gyanú, hogy nem, kérheti a fogyasztót, hogy bizonyítsa be a méltányos használatot.

„Azt kell bizonyítani, hogy életvitelszerűen tartózkodunk az adott helyen. Ezt történhet a munkaszerződés, tanulmányi szerződés bemutatásával, az állandó lakhely igazolásával.”

Ha nem sikerül bizonyítani, a szolgáltató roaming-felárat számolhat fel, ami hanghívás esetén 5 eurocent, ami a magyar áfával körülbelül 20 forintot jelent. Az sms esetében 2 eurocent, ami 8 forint, adatforgalomnál is nagyjából 5 eurocent a felár – magyarázta az NMHH nemzetközi és stratégiai igazgatója. Kajzinger Ervin hangsúlyozta, turistaként utazva minderről nincs szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×