„Kiemelkedő évjáratot vártunk és szerintem meg is érkezett" - kezdi Laposa Zsófia, mikor arról kérdezték, mik a 2016-os szüret tapasztalatai. "Augusztusban hidegebb volt az időjárás a megszokottnál, így a szüret időpontja sok fajtánál egy-két hét csúszással kezdődött. A késedelem miatt, ilyenkor a Márton napi újbor november 11-i forgalomba hozatala okozza a legnagyobb feladatot. Területeinket a tavaszi fagyok károsították, főleg a fiatal ültetvények hajtásait rongálva, bizonyos helyeken 30-40 % veszteséget okozva."
Zsófia arról is beszél, hogy alapvetően hektikus év volt, napsütéssel és csapadékkal, így a magas hőmérséklet és páratartalom miatt nagy odafigyelésre és fegyelmezett növényvédelemre volt szükség az év során. Szerencsére a Laposa Birtokon az augusztusi jégverés csak minimálisan érintette ültetvényeket, de voltak kevésébe szerencsés gazdák, akiknek jelentős, akár 70 %-os terméskiesésük jelentkezett.
"A napos szeptember és október nagyon kedvező hatással volt a későn érő fajtákra, koncentrált és egészséges alapanyagot tudunk behozni a pincébe. A cukor-sav arány pedig remek egyensúlyban volt, szinte minden fajtánál. Csak a szüret időpontját kellett helyesen megválasztani. Azt gondolom, hogy a természet kihívásai ellenére kiemelkedő borok készültek 2016-ban, mind a könnyed borok esetében, mind pedig a hosszabban érlelhető prémium kategóriában" - mondja a borász.
Kép: marieclaire.hu