eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Újabb élelmiszerek áfáját csökkentené a kormány

Újabb élelmiszerek áfáját csökkentené a kormány

Jövőre is lehet áfacsökkentés, akár már februárban dönthet erről a kormány. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az InfoRádiónak azt mondta: zajlanak az egyeztetések a nemzetgazdasági tárcával, hogy mely termékcsoport esetében csökkenhet az áfa mértéke.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta: jó néhány termékkör, a pékáruk, egyes húskészítmények, a hal, egyes zöldség- és gyümölcsfélék esélyesek az áfacsökkentésre.

"Termékenként kell kiszámolni, hogy az esetleges áfacsökkentés milyen következményekkel jár, hiszen ha egy adót elengedünk, az bevételkiesés, ugyanakkor az állami kiadásokra, szolgáltatásokra a jelenleginél magasabb szinten tartunk igényt. Nehéz egyensúlyba hozni ezt a mérleget, de a pluszbevételekből ez lehetséges" - mondta a miniszter, és hozzátette, bízik abban, hogy ezekben a termékkörökben a kormány és a parlament döntésének eredményeképp tovább tudnak majd lépni. Jelenleg az egyeztetések és a számítások zajlanak a nemzetgazdasági tárcával. 

"Bízom benne, hogy jövő januárra újabb áfacsökkentési lépéseket tudunk előkészíteni. A 2018-as költségvetés és adótörvények parlamenti tárgyalása előtt a kormányzati álláspontnak meg kell születnie, és remélem, hogy már február-március környékén kiderül, hogy ezekből a termékkörökből mely termékek áfája csökken" - mondta Fazekas Sándor.

A tárcavezető szerint a korábbi áfacsökkentés hozták a várt eredményeket.

"Beigazolódott, hogy ha az adót csökkentjük, az árak is csökkennek, és fehérednek az egyes területek, kevesebb lesz az áfacsalás, visszaszorul az ismeretlen eredetű élelmiszer forgalmazása. A sertés esetében magára talált az ágazat, mert növekedett a fogyasztás. Az év második felében az árak emelkedtek ugyan, de még mindig nem érik el a 2015-ös szintet. A baromfi, a tojás és a friss tej esetében még korai lenne mérleget vonni, de látható, hogy az árak megindultak lefelé" - mondta a miniszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×