eur:
411.32
usd:
392.96
bux:
79551.8
2024. november 25. hétfő Katalin

Vegyen halat karácsonyi halvásáron!

Évente átlagosan 5 kilogramm halat fogyaszt a magyar, míg az európai átlag 19 kilogramm. A halfogyasztás szezonja Magyarországon karácsonykor van, ilyenkor jobban fogy a feldolgozatlan termék, azaz a friss hal - mondta az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója. Lévai Ferenc szerint az emberek a feldolgozott termékeket jobban kedvelik, ezért ezek számát kellene növelni.

A halvásárt Budapesten kívül - egységes arculattal - Tatán, Gödöllőn és Sáregres-Rétimajorban rendezik meg hagyományteremtő szándékkal.

Daróczi László, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a magyarországi halfogyasztás az egyik legalacsonyabb az unióban, ezen kívánnak a mostani kezdeményezéssel változtatni.

Tavaly az egy főre eső halfogyasztás 6,3 kilogramm volt, míg az uniós átlag 24, a világátlag pedig 19 kilogramm - ismertette Lengyel Péter, az FM halászati osztályvezetője.

Lévai Ferenc elmondta: a magyar haltermés az idén várhatóan érdemben nem változik a múlt évi 22-24 ezer tonnához képest. A magyar halak minősége jó, és mivel több országban is halhiány alakult ki, így keresett lett például Romániában és Németországban is. Az export mennyisége az idén várhatóan eléri a 15 százalékot.

Magyarországon évente mintegy 8-9 ezer tonna belföldi étkezési hal fogy, amelynek a fele ponty. Ez a mennyiség a teljes hazai fogyasztás 60 százaléka, a többi import termék.

A halfogyasztás népszerűsítésére Lévai Ferenc ismertetése szerint a mostani uniós költségvetési időszakban mintegy 800 millió forint áll rendelkezésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.25. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×