eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Stratégia készül a munkavédelmi kultúra fejlesztéséért

A munkavédelmi kultúra fejlesztése a kormány által jóváhagyott munkavédelmi stratégia célja - mondta az InfoRádióban a munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár. Simon Attila kifejtette: a szabályok fegyelmezettebb betartása kevesebb balesetet eredményez.

A stratégia a 2016 és 2022 közötti időszakot ölelné fel és célokat, kitűzendő és elérendő feladatokat tartalmaz, amelyek egy része a munkavédelmi hatósági szakemberekre, egy másik része pedig a munkavédelemben tevékenykedő további szakemberekre vonatkozik. Az egésznek a lényege a foglalkoztatók és a munkavállalók munkavédelmi kultúrájának fejlesztése – emelte ki a munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár.

„Az Alaptörvény rögzíti, hogy mindenkinek joga van az egészséges munkahelyhez és az egészséges munkafeltételekhez. A szabályozási része, ahogy általában Magyarországon mindenféle szakterületnek, nagyon jó, az alapok le vannak rakva, a probléma azzal van, ahogy alkalmazzuk, hiszen ez egy kollektív társadalmi felelősség. Sok esetben a munkavállalók és a munkáltatók is csak legyintenek a munkavédelmi előírásokra, a védőfelszerelések használatára” - mondta Simon Attila.

A munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott, szeretjük ezt trehányan felfogni, és ebből vannak aztán a munkahelyi balesetek, amelyek lehetnek súlyosak is. És ebből lesznek a munkahelyi megbetegedések is, amelyek a legalattomosabbak, hiszen van, hogy csak 10-15-20-30 évvel később jelentkeznek, amikor már nehéz mit kezdeni velük.

„Igazából ezekre fókuszál a nemzeti politika, első körben tudatosítás, tudatformálás, ennek az eszközeit határozza meg, a feladatokat, hogy kinek és milyen módon kellene hozzájárulnia, hogy össztársadalmi, nemzetgazdasági szinten tudjunk előrejutni” - hangsúlyozta Simon Attila.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×