eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Elúsztatnak 300 millió forintot a Balatonban

Nemzetközi horgászturisztikai szempontból is komoly, eddig kiaknázatlan lehetőséget jelent a Balaton; a horgászturizmus fejlesztése érdekében halgazdálkodási feladatokra országos szinten 514 millió forint jut, ebből a balatoni halgazdálkodási társaság több mint 300 millió forinttal részesül - mondta a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a III. Balatoni Horgász Konferencián pénteken Balatonfüreden.

Bitay Márton Örs fontosnak nevezte, hogy a balatoni haltelepítésekhez szükséges alapanyagot az ezért felelős Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. -t (BHN) maga termelje meg. Ennek érdekében a BHN-t és a másik állami tulajdonú céget, az egyebek közt 4 tógazdaság vagyonkezelését végző Balatoni Halászati Zrt.-t szeretnék összevonni. "Azon dolgozunk, hogy a két cégben meglévő értékek egy cégben összpontosuljanak, ami már kizárólag és kifejezetten a balatoni haltermelésre, a tóba telepítendő halmennyiség előállítására és horgászturisztikai fejlesztésekre koncentrál" - mondta.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a balatoni halgazdálkodási társaságnak elkülönített több mint 300 millió forintot halgazdálkodási, élőhely-fejlesztési, horgászturisztikai beruházásokra, illetve a mögöttes tógazdasági fejlesztésekre fordíthatják.

Jó döntésnek nevezte a nagyüzemi halászat leállítását a természetes vizeken, amelyet ismertetése szerint több felmérés, és a horgásztársadalom visszajelzései is igazolnak. Beszélt arról is, hogy a Balatonon egyedi engedélyekkel ismét lehetővé kívánják tenni a rendezvényekhez kapcsolódó bemutató-halászatot, amely többek között a tihanyi Garda Fesztivál része volt korábban.

A busával kapcsolatban szerinte szemléletleváltásra van szükség, nem a tóban lévő busák lehalászását kell elérni, hanem utánpótlásuk megszüntetését, hiszen a legújabb kutatások szerint a tóban lévő busa nem képes szaporodni.

A konferencián bejelentették, hogy a balatoni horgászati célú halgazdálkodás kutatásainak és fejlesztéseinek céljaira 1,492 milliárd forint támogatást nyert a Stratégiai K+F kiválósága elnevezésű programban az Új Széchenyi Terv keretében a BHN vezette konzorcium, amelynek további tagjai a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ - Halászati Kutatóintézet és a Szent István Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×