eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Ilyen lesz a város, amikor elektromos autókkal járunk

Magyar fejlesztésű és gyártású elektromosautó-töltőt avattak vasárnap Budapesten. A Magyar Elektromobilitás Szövetség elnöke az InfoRádiónak elmondta: 2020-ra már 50 ezer elektromos autó lehet forgalomban.

„Mivel ez az iparág nagyon gyorsan fejlődik, a töltőinfrastruktúra is évről évre változik. Nőnek a kapacitások, ahogy nőnek a járművek hatótávolságai is” - mondta Ungár János.

„Európában jelenleg óriási piaci potenciál van ebben az iparágban. Ahogy Európában, úgy Magyarországon is azt gondoljuk: fontos, hogy minél inkább legyen magyar hozzáadott érték az infrastruktúra kiépítésében” - hangsúlyozta.

Elmondta, hogy ha valaki elektromos autóval közlekedünk, megváltoznak az utazási szokásai. Úgy szervezi a napját, a tennivalóit, hogy egy-egy töltőállomást mindig igyekszik útba ejteni, amikor erre lehetősége van. Így miközben valamit elintézünk, az autó szépen tölt.

„Ezért szükséges az, hogy lehetőség szerint azokon a helyeken, ahol gyakran várakozunk, ahol ügyeket intézünk, legyenek töltőállomások. Abba az irányba halad a világ, hogy a városok forgalmas helyein, a csomópontoknál, a P+R parkolókban ilyen töltőállomásokat telepítsenek” - magyarázta a Magyar Elektromobilitás Szövetség elnöke.

A szakértő szerint a töltőinfrastruktúrában azzal kell számolni, hogy nagyjából minden tíz autóra kell, hogy jusson egy töltőállomás közterületen ahhoz, hogy ezek a járművek torlódás nélkül tudjanak tölteni.

„Ebben a tekintetben érdemes megnézni, hogy mik azok a célszámok, amelyeket az egyes tagállamok – így Magyarország is – kitűzött maga elé. Eszerint 2020 körül Magyarországon körülbelül 50 ezer elektromos járműre lehet számítani, vagyis durván ötezer töltőállomást kell telepíteni” - mondta Ungár János.

„Általában az a tapasztalat, hogy ahol lényeges és gyors fejlődésnek indul ez az iparág, az azért történik, mert az állam szerepet vállal ezeknek a töltőknek a kiépítésében. Amíg ugyanis nincs elég töltőállomás, nem lesznek járművek” - mondta a Magyar Elektromobilitás Szövetség elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×