eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Húst foglaltak le a piacon - nagy bírság jöhet

Fél tonna jelöletlen, tiltott módon lefagyasztott húst foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai a fővárosi Hold utcai piac egyik húsboltjában.

A múlt héten tartott ellenőrzés nyomán az üzletet működtető vállalkozás, a Szoltim Hús Kft. milliós nagyságrendű bírságra számíthat, a kifogásolt termékeket megsemmisíttették.

Az üzletben az élelmiszer-előállításról semmilyen nyilvántartást nem vezettek, az önellenőrzési rendszer sem volt naprakész, a higiénikus kézmosás feltételei pedig több kézmosónál is hiányoztak - áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint az ellenőrök tiltott módon lefagyasztott, lejárt fogyaszthatósági idejű húst foglaltak le. A forgalomból kivont húsok között több ismeretlen eredetű drága hústermék volt, például vaddisznócomb, szarvashús, kacsa- és libamáj, kacsamell, borjúcomb és báránygerinc.

A lefoglalt termékek közül különösen veszélyes az ismeretlen eredetű vaddisznóhús, mert azt nem vizsgálták a Trichinella nevű fonálféregre, amely súlyos megbetegedést okozhat az emberi szervezetbe jutva - hívja fel a figyelmet a Nébih.

Az élősködők az emberi szervezetbe fertőzött, nem kellően hőkezelt hús vagy abból készült nem hőkezelt húskészítmény (kolbász, sonka stb.) elfogyasztásával kerülnek be. A lappangási időszakot követően fejfájás, rossz közérzet és magas láz jelentkezik. Gyakori a súlyos izomfájdalom. Erős fertőzöttség esetén változatos és olykor súlyos idegrendszeri tünetek alakulhatnak ki. Egyes súlyos esetekben a megbetegedés halálos kimenetelű is lehet.

A legális kereskedelembe nem kerülhet olyan vaddisznó húsa, amelyen nem végezték el a vizsgálatot, mert az előírások szerint minden olyan húsfajtánál, amelyben előfordulhat a fonálféreg, kötelező annak szűrése - hangsúlyozza a Nébih.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×