eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Magyar siker az európai energiahatékonysági versenyben

A Virtuális Erőmű Programot (VIP) 153 energiahatékonysági program közül a legjobb három közé választották az Európai Bizottság által szervezett Európai Fenntartható Energia Héten. Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára csütörtökön, a hír bejelentésekor hangsúlyozta, ez jelentős nemzetközi elismerés nemcsak a programnak, hanem az országnak is.

Az államtitkár elmondta, a 2011-ben indított program elsősorban a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv) nyújt tanácsadást, technikai segítséget ahhoz, hogy környezettudatosabban és versenyképesebben működhessenek.

Hozzátette, az ilyen kezdeményezéseket a kormány és a szaktárca is kiemelkedő jelentőségűnek tartja. Az uniós tagállamoknak 2020-ig meghatározott mennyiségű energiát kell megtakarítaniuk energiahatékonysági programok révén, ami nehéz feladat, tekintve, hogy Magyarország az ipar hozzájárulását a GDP-hez 2020-ig a jelenlegi 22-23 százalékról 30 százalékra kívánja emelni.

Ezt úgy kell megvalósítani, hogy közben Magyarország fosszilis energiafelhasználása ne bővüljön jelentős mértékben - mondta. Ehhez mind az iparban, mind a szolgáltatási szektorban az energiahatékonyság jelentős javulását kell elérni. Erre az egyik lehetőség az, hogy a magyar vállalkozások az uniós és hazai támogatások segítségével energiahatékonysági beruházásokat hajtanak végre. Hozzátete, lesznek olyan európai uniós források, amelyeket kifejezetten erre a célra lehet majd felhasználni.

Az államtitkár szerint azonban csupán pénzügyi támogatással nem érhető el a kitűzött energiahatékonysági cél, alternatív szakpolitikai intézkedésekre is szükség lesz. A lehetséges megoldásokat - ezek egyike az adókedvezmény nyújtása - most vizsgálják. A GINOP pályázatain belül biztosan lesz olyan mentorálási program, amelynek keretében a vállalkozásoknak tanácsokat adnak az energiahatékony megoldások választásához, illetve ahhoz, hogyan használják ki a megújuló energia lehetőségét.

Beszélt arról is, a szaktárcánál gondolkodnak azon is, hogyan lehetne a távhőellátás hatékonyságát javítani. A kormány által szerdán elfogadott Jedlik Ányos tervtől - ez egy elektromobilitási program - elsősorban a közúti közlekedésben jelentős fosszilis energiamegtakarítást és -hatékonyságjavulást várnak.

Fürjes Balázs, a VIP-et üzemeltető Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: jelenleg az újonnan csatlakozott államok közül a magyar cégeknek juttatott közvetlen brüsszeli források aránya kisebb annál, mint amennyi az ország nagysága, népessége, gazdasági ereje alapján lehetne. Az alulreprezentáltság legfontosabb oka szerinte a bizalom hiánya, ami miatt kétszer olyan jól kell teljesíteni, a másik, hogy egy innovatív ötletnél azt is bizonyítani kell, hogy fenntarható módon lehet működtetni, más országok is át tudják venni.

A VIP az ügyvezető szerint kifejezetten azért tetszett a Bizottságnak, mert egy olyan módszert sikerült kidolgozni, amelyből a többi ország tanulhat. A díjátadás után nagyvállalatok, nemzetközi energiaügynökségek érdeklődtek az együttműködési lehetőségekről - mondta. Hangsúlyozta: a nemzetközi szinten való megmérettetés kitörési lehetőséget jelent a kkv-knak, segít abban, hogy közvetlen brüsszeli forrásokhoz jussanak, elnyerjék a figyelmet és bizalmat, aminek révén be tudnak kapcsolódni a nemzetközi együttműködésekbe, tovább tudnak fejlődni és exportbevételekhez jutni.

Fürjes Balázs az MTI-nek elmondta: a VIP-hez eddig kétezer vállalat csatlakozott. A jelenlegi energiamegtakarítás 6 megawatt, amely az év végére 25 megawattra nő, 2020-ig pedig egy 200 megawattos erőművet szeretnének kiváltani.

Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hogy lesz ebből újra ingatlanmánia? Gyenge számok jöttek a magyarok egykori kedvenceitől

Hogy lesz ebből újra ingatlanmánia? Gyenge számok jöttek a magyarok egykori kedvenceitől

Változást reméltek tőle, de átütő sikert egyelőre nem hozott az ingatlanalapok keresletében a kormány legújabb intézkedése. Nem segít a helyzeten, hogy az első félévben az ingatlanalapok nem tudtak meggyőző hozamokat felmutatni, csupán egy lakossági, forintos alap tudott 5% felett teljesíteni. A legnagyobb ingatlanalap továbbra is az Erste Ingatlan alapja több mint 750 milliárd forintos vagyonával, de gyakorlatilag a legnagyobb sorozatok kezében koncentrálódik a kategória teljes, 2000 milliárd feletti vagyona.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×