eur:
396.85
usd:
356.11
bux:
74732.6
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Lehet-e árterekre épült ingatlanra biztosítást kötni?

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Belügyminisztérium már készül arra, hogy felmérje, mennyi lakóépület van a Duna menti ártereken, erről Orbán Viktor kormányfő adott ki utasítást. A biztosítótársaságoknál ár- és hullámtereken épült ingatlanokra nem lehet biztosítást kötni.

Orbán Viktor miniszterelnök arra utasította az árvízi helyreállítási megbízottat, hogy készítsenek felmérést a Duna menti ártereken lévő épületekről, illetve azok jogi helyzetéről.

Az InfoRádió megkereste az országos katasztrófavédelmi főigazgatóságot és a belügyminisztériumot, de egyelőre hárították a kérdéseket, mondván, a feladatot most kapták meg és készítik elő.

Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetsége kommunikációs osztályvezetője elmondta: a biztosítótársaságok az ár- és hullámtereken épült lakóépületekre, ingatlanokra eleve nem kötnek lakásbiztosítást, mivel jogilag a biztosítások a véletlen és váratlan eseményekre szólnak, nem arra, hogy 3 évente elönti a víz a házat.

A legtöbb esetben az építési, illetve a területrendezési szabályokat megsértve épültek ezek az ártéri lakóingatlanok, amelyek legfeljebb utólag kaphattak fennmaradási engedélyt, vagy nem lakó-, hanem nyaralóingatlannak készült, ezt később beépítették és erre kapott fennmaradási engedélyt.

A Belügyminisztériumnak, illetve a Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak most ezt kell felmérnie a Duna mentén, megjegyzendő, hogy másutt is, például a Tiszánál is hasonló problémák vannak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×