eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

A hitelezés újabb kockázataira figyelmeztet az MNB

Enyhítették a lakossági hitelezés feltételeit a magyar bankok tavaly - derül ki a Magyar Nemzeti Bank tanulmányából. Tabák Péter, az MNB pénzügyi stabilitási területének vezetője elmondta: ez a tendencia 2008-ban is folytatódik az élesedő verseny miatt, annak ellenére, hogy a jelzálogpiaci válság hatására más országokban szigorítás figyelhető meg. A szakember a hitelfelvétel és a hitelnyújtás újabban megjelenő kockázataira is felhívta a figyelmet.

Az Egyesült Államokban, valamint az Európai Unióban is csökkent a bankok hitelezési kedve, elsősorban a tengerentúli másodlagos jelzálogpiaci válság miatt, amelyet a pénzintézetek túlságosan kockázatos hitelkihelyezése okozott. Nem így Magyarországon, ahol ahelyett, hogy szigorítottak volna a bankok a hitelkihelyezés gyakorlatukon, még lazítottak is rajta - mondta az InfoRádióban a Magyar Nemzeti Bank munkatársa, aki ugyanakkor rámutatott arra: a tengerentúli válság hatása Magyarországon nem nagyon érzékelhető.

A jegybank összesítése szerint Magyarországon továbbra is emelkedik a lakossági szektorban a bankok hitelkihelyezése, ez ugyanis továbbra is jövedelmező terület a pénzintézetek számára.

Tabák Péter elmondta: a nemzeti bank számított arra, hogy a reálbércsökkenés miatt a lakosság a fogyasztási szintjét hitelekből fogja fenntartani. Ez így is történt, a fogyasztás nem csökkent, a hitelfelvétel azonban gyorsult, eközben a nem fizető, úgynevezett rossz adósok száma is emelkedett kis mértékben.

Igen magas a törlesztési teher

Magyarországon a lakossági hitelek a nemzeti jövedelemhez viszonyított aránya még mindig nem éri el az eurózánában mért szintet, és elmarad több kelet-európai országétól is. A lakosság jövedelméhez viszonyítva azonban a törlesztési teher igen magas - mutatott rá a szakember.

Ráadásul 2008-ban minden elemző reálbér-emelkedésre számít, amely tovább növelheti a hitelkihelyezések számát és összegét. Tabák Péter azonban visszafogottságra inti a bankokat, amelyek szerinte egyre könnyelműbben nyújtanak hiteleket.

Ezt mutatja az is, hogy egyre elterjedtebb a japán jen alapú devizahitel, amelynek árfolyam-ingadozására nincsenek felkészülve a magyar felhasználók.

Ugyancsak kockázatot jelent a hitelügynökök egyre nagyobb száma, akiknek a bankokkal és a lakossággal ellentétben nem érdeke a kockázatelemzés, csupán az, hogy minél több hitelt adjanak el az embereknek.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

A tavalyi évhez képest háromszorosára nőtt a nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek száma Magyarországon, a 2018-as járvány adatait azonban még messze nem közelíti meg. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kimutatásai szerint itthon az idén eddig 99-en kapták el a vírust, a legtöbb eset Budapesten, Pest és Hajdú-Bihar vármegyében volt.

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 15:11
×
×
×
×