eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Versenyhivatali bírság a Magyar Építész Kamarának

Ötmillió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal a Magyar Építész Kamarát, mivel a köztestület szabályzatában leírt díjszámítás alkalmas a piaci verseny befolyásolására - mondta a versenyhivatal szóvivője.

A Magyar Építész Kamara fegyelmi-, a díjszámítási és a versenyszabályzatában vannak olyan rendelkezések, amelyek alkalmasak lehetnek a piaci verseny korlátozására. A Gazdasági Versenyhivatal ezeket árkartell létrehozásának minősítette - tájékoztatta az InfoRádiót a hivatal szóvivője.

Mihálovits András közölte: a versenyhivatal korábban már eljárt a köztestület ellen, és akkor is felhívta a kamara illetékeseinek figyelmét arra, hogy dokumentumaik egyes részei versenykorlátozók lehetnek. Akkor ezeket ki is javították, egy újabb módosítás során azonban a kifogásolt passzusok visszakerültek a szabályzatokba.

A GVH szóvivője elmondta: a bírság megállapításánál enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy nem volt tényleges versenykorlátozás, mert az építészek a gyakorlatban nem a kamara által megszabott árakon dolgoztak, valamint, hogy a köztestület emiatt nem indított ellenük fegyelmi eljárást. Emellett a kamara hajlandóságot mutatott arra, hogy a kifogásolt pontokat módosítsa.

A bírság összegét az is meghatározta, hogy a versenytörvény úgy rendelkezik: büntetésként a szervezetek előző éves árbevételének legfeljebb tíz százalékát lehet kivetni - fűzte hozzá Mihálovits András.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Továbbra is későn fordulnak orvoshoz a férfiak Magyarországon, ezért országos férfiegészség-kampány és PSA-szűrést indul betegszervezetek és az urológusszakma összefogásával a prosztatarák ellen. Itthon naponta három férfi hal meg a betegségben, pedig a prosztatarák korai felismerés esetén jól gyógyítható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Jó hírt kaptak az adótartozástól szenvedő napelemes kivitelezők, aminek a lakossági nyertesek is örülhetnek!

Jó hírt kaptak az adótartozástól szenvedő napelemes kivitelezők, aminek a lakossági nyertesek is örülhetnek!

Az uniós napelemes pályázatot lebonyolító ÉMI Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint mostantól azok a regisztrált napelemes kivitelezők, akik eddig a NAV felé fennálló adótartozásuk miatt nem tudták lehívni az RRF 6.2.1-es pályázat összegét, új lehetőséget kaptak – osztotta meg tagjaival és minden érintett napelemes kivitelezővel a jó hírt a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség. A naperőművek terjedésével, és annak átfogó következményeivel részletesen foglalkozunk a Portfolio jövő csütörtöki, október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelyre még nem késő itt regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×