eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Nyitva maradt a gázcsap: Moszkva és Kijev megegyezett

Az ultimátum lejárta előtti utolsó pillanatban állapodott meg az ukrán és orosz elnök az Ukrajnába történő gázszállítások folytatásáról. Előzőleg a Gazprom energetikai vállalat kedd délután négy óráig adott határidőt arra, hogy Ukrajna megkezdje az általa vitatott tartozás rendezését. Vlagyimir Putyin Moszkvában a két elnök találkozóját követően azt mondta: ígéretet kapott arra, hogy Kijev megkezdni az adósság visszafizetését.

Ukrajnában a lakosság már rezignáltan fogadja az évente meg-megismétlődő orosz-ukrán gázvitát. Az orosz Gazprom most azért fenyegetett az orosz gázszállítás leállításával és a közép-ázsiai tranzitgáz korlátozásával, mert partnere szerinte másfél milliárd dollárra tartozik.

Kijev vitatta az adósság mértékét, és nagyobb átláthatóságot követelt a közvetítőcégek útján történő gázszállítások terén.

Ukrajna már csütörtöktől törleszt

A gázcsap végül nyitva maradt, mivel - mint Vlagyimir Putyin orosz elnök megjegyezte - Ukrajna rövid időn belül megkezdni a törlesztést. Előzőleg Putyin több órán át tárgyalt Moszkvában Viktor Juscsenko ukrán államfővel.

Juscsenko és különösen a nála élesebb Moszkva-ellenes retorikájáról ismert miniszterelnöke, Julija Timosenko azt akarta, hogy a szálllításokért közvetlenül a Gazpromnak és ne két közvetítőcégnek fizessenek.

Putyin sajtótájékoztatóján azt ígérte, hogy munkacsoport ül össze azért, hogy átláthatóbbá tegyék a rendszert. Juscsenko megerősítette a megállapodás tényét, és azt mondta: országa már csütörtökön megkezdi a tartozás törlesztését.

Timosenko és Juscsenko ismét összetűzhet

A nehéziparra épülő és a nyugatinál jóval kevésbé energiahatékonyabb ukrán gazdaság nagymértékben függ a gáz- és olajszállításoktól. A Gazpromtól kapott gáz nagy része azonban a közép-ázsiai Türkmenisztánból származik, és Kijev tudni akarja, milyen gázért fizet.

A mostani vita a 2006-os nézeteltérést idézte fel, amikor a Gazprom lépése nyomán Ukrajna megcsapolta a Nyugatra irányuló szállításokat, és ez kieséseket okozott az Európai Unióban.

Az elvi megállapodás bejelentése után nem volt azonnal világos, hogy hozzányúlnak-e a felek a közvetítői rendszerhez. Előzőleg ukrán elemzők azt jósolták, hogy egyelőre pozícióban maradnak a jelenlegi közvetítőcégek, és ezért a szókimondó Timosenko a békülékenyebb Juscsenkót teszi majd felelőssé, azaz gyakorlatilag ismét borítékolható a vita a narancsos forradalom egykori két kulcsfigurája között.

Virágzik az üzlet, de a nem tetszik a majdani NATO-tagság

A moszkvai elnöki találkozón a két ország általános gazdasági kapcsolatai is szóba kerültek, és Putyin úgy fogalmazott: a kijevi politikai változások ellenére dinamikusan fejlődik az üzleti viszony.

Oroszország nem veszi ugyanakkor jó néven Juscsenko törekvését, hogy Ukrajna a NATO-tagjává váljon. Várhatóan az április NATO-csúcson jóváhagyják az ukrán csatlakozához vezető programot.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×