eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Autót, drága ékszert csak bankkártyával vehetünk majd?

Március 15-e után csak akkor fogadhatnak el 3,6 millió forintnál több készpénzt a kereskedők, ha nyilvántartásba vetették magukat a kereskedelmi hatóságnál.

A pénzügyminiszter pénteken nyújtotta be a parlamentnek a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényjavaslat. Ez rendelkezik egyebek mellett arról, hogy március 15-e után csak akkor fogadhatnak el 3,6 millió forintnál több készpénzt a kereskedők, ha nyilvántartásba vetették magukat a kereskedelmi hatóságnál.

Az Európai Unió vonatkozó irányelvének megfelelő tervezetben további újdonság, hogy a szolgáltatók, így a bankok, biztosítók, ingatlanforgalmazók, kereskedők, ügyvédek és közjegyzők ellenőrzésében szerepet kapnak a felügyeletek is. Az új törvény várhatóan december 14-én lép hatályba.

A VPOP nyomoz

A jövő évi adótörvények módosításaként, a rendőrségtől a vám- és pénzügyőrség hatáskörébe kerül át a pénzmosás elleni nyomozás. A rendőrség ágál ez ellen, hiszen szerintük így ugyanazzal az üggyel kapcsolatban két szerv is nyomoz majd, a Pénzügyminisztérium államtitkára szerint azonban a VPOP alkalmasabb a pénzmosások felderítésére.

A rendőrség álláspontja szerint a pénzmosással kapcsolatos ügyekre általában egy másik, más jellegű ügy kapcsán derül fény, így egy-egy üggyel a rendőrség és a VPOP is párhuzamosan foglalkoznik majd.

A Pénzügyminisztérium államtitkára szerint azonban szükség volt az átalakításra, mert a pénzügyi tárgyú bűncselekménnyel kapcsolatos nyomozás már eddig is a VPOP-hez tartozott, éppen ezért a mostani döntés hatékonyabbá teheti a felderítést.

Tátrai Miklós hangsúlyozta: a pénzügyőrségnél minden feltétel megvan arra, hogy bizonyos nyomozást ott végezzenek el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:23
×
×
×
×